Експерт: Може би сте прекарали инфаркт, а изобщо да не знаете!

Обикновено хората си представят филмови сцени, в които е описан сърдечният удар – някой се хваща за лявата страна на гърдите, пада на земята и след това е на път за болницата. Въпреки това симптомите често са едва доловими.

Американската организация за борба с болести на сърцето провела проучване, което показа, че сърдечният удар в половината от случаите изобщо не дава симптоми. При „тих“ инфаркт пътят на кръвта към сърцето е отслабен, а такъв удар е сериозен почти колкото масивния. Учените анализирали медицинските доклади на 800 възрастни и са установили, че 317 от тях са с тихи сърдечни удари, а 386 са имали удар с всички клинични симптоми. Въпреки че скритите удари са били по-чести при мъжете, по-големи са шансовете от такива удари да пострадат жените, защото те лесно пренебрегват симптомите.

Скритите сърдечни удари са опасни, защото хората не стигат навреме да получат истинската терапия, отбелязва Робърт Колнер, един от изследователите, които са провеждали това проучване. Скритите симптоми трудно се забелязват, защото могат да бъдат смесени със симптоми на други заболявания. Те могат да бъдат проблем с храносмилането, плитко дишане, световъртеж, дискомфорт, повръщане, слабо или силно сърцебиене. Експертите подчертават, че може да се случи симптоми изобщо да няма.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *