Ексченгето Петър Китанов пуснат под парична гаранция

Бившият благоевградски полицай Петър Китанов ще може да се движи свободно срещу 5000 лв., след като мярката му бе променена от „домашен арест“ в парична гаранция. Изменението е направено от прокуратурата, без да минава през съда, каквато е обичайната практика. Според източници на „Струма“ по разследването не са предприети нови действия, тъй като следователят е в продължителен отпуск и е заминал в САЩ, което прави безполезно изтърпяването на процесуалната мярка за принуда.

Припомняме, че още преди 3 месеца, когато  мярката на ексченгето бе изменена от „задържане под стража“ в „домашен арест”, районният съдия  Екатерина Николова укори разследващите в бездействие. Тя посочи, че след задържането на Китанов не е проведено нито едно процесуално-следствено действие, изключая разпита на странична свидетелка – приятелка от Спешен център, относно това колко често си ходили на гости. Не бил разпитан дори собственикът на заведение в кв. „Струмско“ Атанас Георгиев, за когото се твърди, че бил под полицейския чадър на Петър Китанов.

„Това е абсолютно бездействие от страна на разследващите, които през последните месеци само са събирали медицински документи и нищо друго“, отсече съдията. Отделно от това беше отчетено влошеното му здравословно състояние. От назначената съдебномедицинска експертиза на ендокринолога д-р Михайлов стана ясно, че Китанов е с две основни заболявания – сърдечно и диабет. Кръвната му захар била двойно завишена – 14, при референтна стойност 7, имал и висок  холестерол. Според вещото лице, ако се спазва подходящ хранителен и двигателен режим, това не било опасно. Китанов получавал изтръпвания на крайниците, но и това не било рисково, тъй като се дължало на стреса в ареста. Съдия Николова определи заключението на вещото лице като необосновано, тъй като индикаторите за влошено здравословно състояние били достатъчно красноречиви. Според нея обоснованото предположение, че Петър Китанов е извършил двете престъпления, за които е обвинен, не е разколебано, но е отпаднала опасността да се укрие или повлияе на разследването, поради което му определи мярка „домашен арест“, която след това бе потвърдена и от Окръжен съд.

Припомняме, че мл. полицейският инспектор Петър Китанов бе арестуван на 15 декември 2017 г  в кабинета на началника на 2 РУП – Благоевград от спецченгета на „Вътрешна сигурност”. Той бе обвинен  за документно престъпление и лично укривателство в резултат на събрани доказателства, включително и чрез използване на специални разузнавателни средства. Първото обвинение му е повдигнато за това, че в докладна записка до НАП посочил, че издирвана за ревизия управителка на фирма е в Гърция, а всъщност 27- годишната бизнесдама Мария Костуркова била в Благоевград. Второто обвинение е за това, че осуетил наказателно преследване срещу благоевградчанина Атанас Георгиев, по прякор Прасето, за унищожаване на чуждо имущество, причиняване на телесна повреда и закана за убийство.

ТИНА ГЕОРГИЕВА

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *