Топ теми

Елена Димитрова, член на РИК – Благоевград: Козунак без месене

Необходими продукти за тестото:

* 1 кг брашно

* 600 мл топло мляко

* 250 г захар

* 1 опаковка масло

* 2 пакетчета суха мая

* 6 жълтъка

* 200 г стафиди

* 1 ч.л. екстракт ванилия

* 1 ч.л. ромова есенция

* настъргани портокалови и лимонови кори

* 1/2 ч.л. сол

Необходими продукти за ореховия пълнеж:

* 6 белтъка

* 600 г смлени орехи

* 4 с.л. какао

* 200 г пудра захар

Приготвяне на тестото:

Разтворете маята в топлото мляко и добавете 2 с.л. захар. Оставете за около 20 минути. Добавете останалата захар, ваниловата и ромовата есенция, разтопеното масло и солта. Постепенно добавете пресятото брашно и стафидите и разбърквайте около 5 минути до получаване на хомогенна еластична маса. Поставете тестото в голяма форма и го пъхнете в хладилника поне за 12 часа, най-добре за 1 денонощие. Извадете го 30-50 минути преди печенето.

Приготвяне на пълнежа

Разбийте белтъците, докато получите пухкава маса. Добавете орехите, какаото и пудрата захар. Разделете тестото на 4 равни части. Разточете 2 от тях във формата на правоъгълници, изсипете върху тях половината от плънката, навийте всяко парче на руло и след това усучете двете рула. Същото направете и с другите 2 части тесто. Подредете в намазана с мазнина форма и ги намажете със смес от жълтък и 2 супени лъжици мляко. Оставете ги да починат за около час, докато не удвоят обема си. Намажете ги отново с разбит жълтък, посипете със захар и пъхнете във фурната за 40-45 минути при температура 170 градуса.

loading...


Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *