Ердоган идва във Варна на 26-ти март

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще се срещне с висши представители на Европейския съюз следващия месец във Варна, заявиха официални лица във вторник, цитирани от БГНЕС. Планираната среща на 26 март идва, след като процесът на преговори за членството на Турция в ЕС беше блокиран, тъй като Анкара е изправена пред обвинения в репресии след опит за преврат и заради офанзивата срещу кюрдската милиция в Сирия.

Ердоган ще се срещне с шефа на Европейския съвет Доналд Туск, президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и с премиера на България Бойко Борисов, чиято страна държи ротационното председателство на блока, каза говорителят на Туск Пребен Ааман.

Той заяви, че срещата – работна вечеря – е „планирана за 26 март във Варна, за да се обсъдят отношенията между ЕС и Турция, както и регионални и международни въпроси“.

Туск и Юнкер заявиха в писмо, че ще повдигнат въпроси, включително върховенството на закона в Турция – болезнена тема, по която Брюксел критикува Ердоган след предотвратяването на преврата.

„Това ще бъде добра възможност за съвместна оценка на въпросите от взаимен интерес и последните събития във вашата страна, включително в областта на върховенството на закона и основните свободи“, пишат Туск и Юнкер.

Те заявиха, че ще обсъдят и „регионални и международни въпроси“- като турската офанзива в Сирия, която предизвика безпокойство в кръговете на ЕС. Те ще обсъдят също така как да „преместят нашите отношения напред на основата на взаимно уважение и общ интерес“, каза Туск, след като присъединяването на Турция към ЕС бе спряно след опита за преврат.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *