Ето защо трябва да ядем лук в сезона на грипа

Царят на зеленчуците е безценен в кухнята, но е още по-прочут като лекарство за над 100 болести и еликсир за дълголетие.
Лукът е източник на най-важните хранителни вещества, от които се нуждае тялото ни. Богат е на витамин А, В и С и е мощен източник на фолиева киселина, калций, фосфор, магнезий, хром, желязо и фибри. 
Съдържа уникални флавоноиди, които помагат в борбата с редица заболявания, включително настинка, астма, бактериални инфекции, респираторни проблеми, ангина и кашлица.
Фитохимикалите в лука заедно с витамин С спомагат за подобряване на имунитета. Лукът съдържа хром, който подпомага регулирането на кръвната захар.
Суровият лук намалява производството на лош холестерол, като по този начин поддържа сърцето ви здраво. Помага за понижаване на кръвното налягане по естествен път. Съдържа антикоагуланти, които пречат на червените кръвни клетки да образуват съсиреци, водещи до сърдечносъдови заболявания.
Смес от лучен сок и мед е една от най-добрите превантивни отвари срещу обикновена настинка.  
Лукът е богат на активни съставки, които успешно потискат развитието и разпространението на раковите клетки. Съдържа кверцетин –  много мощен антиоксидант, свързан с превенцията или намаляването на разпространението на рака.
Лукът е мощен афродизиак. Съдържа фитохимикала алицин, който допринася за подобряване на кръвообращението и подобрява половата мощ.
Отлично лекарство и храна за диабетици. Съдържа хром и растителни хормони, подобни на инсулина,  които помагат за понижаване нивата на кръвната захар.
Сокът от лук, смесен с мед или зехтин, се смята за най-доброто средство за лечение на акне.
Анемията, известна също като дефицит на желязо, може да бъде предотвратена,
Лукът има противовъзпалителни и антибактериални свойства, които дават облекчение за разстройство на стомаха.
Ползите за здравето, свързани с лука, са безкрайни поради неговите мощни антисептични и антибактериални свойства.
Миризливият зеленчук помага при възпалителни състояния като артрит и подагра.
Чудесно средство за тънка талия. Лучената супа е една от тайните за елегантността на французойките. 
Лукът често се използва за предотвратяване на гниене на зъбите и перорални инфекции. Специфичният аромат на лук помага при силно главоболие, действа успокояващо на нервната система.   
Лукът е мощен клетъчен регенератор, действа като химически пилинг. Благодарение на високото съдържание на цинк подмладява кожата и изглажда бръчките. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *