Ето какво казаха благоевградските художници за емблемата на ОФК „Пирин“

Благоевградският художник Бисер Грънчаров бе на мнение, че най-подходящ е първият вариант на емблемата. „Смятам, че това е най-доброто предложение, защото е изчистено и има съчетание между текст, шрифт и стилизиран модел на орела“, коментира той. Вторият вариант не му харесва, тъй като крилата на орела излизат извън емблемата.
„При лого №3 това не ми прилича на орел, а на друга птица. Що се касае за последния вариант – №4, изобразеното ми напомня за гестаповски орел“, каза още художникът.
Ръководителят на Катедрата по изобразително изкуство и зам. декан на Факултета по изкуствата в ЮЗУ проф. д-р Емил Куков определи като най-добър вариант № 4. „Става дума за една симетрична композиция. Това винаги е предимство при такъв тип емблеми, знаци. Чисто графично орелът е стилизиран и е стъпил върху топката, символизираща дейността на футболния клуб, а отдолу са загатнати планините. Общо взето, този вариант има всичко, което би трябвало да съдържа един такъв знак“, коментира художникът. Той също не одобри вариант №2, тъй като орелът излиза извън емблемата. „При №1 стилизацията прилича повече на емблема на марка кола, отколкото на футболен клуб, а при номер 3 това грабване на топката от орела не знам дали е най-удачно като смисъл. Така че за мен най-подходящ е вариант №4“, изтъкна проф. Куков.
Директорът на градската художествена галерия Иван Милушев анализира, че и 4-те графични знака носят горе-долу една и съща логика и съдържат основните елементи – орела, като знак, ФК „Пирин“, планината Пирин.
„Да, споделям мнението на проф. Куков, че №4 е най-добрият вариант, всичко е симетрично, и орелът като знак има многопосочност. При употреба може да бъде обръщан, а това е много важно. Да не забравяме, че тук не става въпрос само за знак на отбора „Пирин“. Емблемата ще влезе в употреба навсякъде – спортни чанти, сувенири, тениски. Така че това наистина е най-доброто предложение, но аз лично бих избягал от него, защото съдържа елементи на свастика и фашистки асоциации. Да предположим, че един ден ФК „Пирин“ наистина върне старата си слава като един от най-добрите национални отбори и се наложи да играе в Германия. Питам аз как ще възприемат този знак там“, повдигна въпроса Иван Милушев. Според него най-близо до негова идея е вариант №3, защото носи в себе си много енергия, смисъл. „Топката е на върха на планината и орелът я е понесъл, а това са хубави неща, има градация в символиката, която е близо и до песента за отбора „Пирин“. Така че съм с нагласата да приема този вариант“, каза Милушев. Той коментира, че и първият вариант не е лош, но стилизацията на орела и топката били случайни. „ФК „Пирин“ трябва да се чете ясно, както е във всички останали знаци, а тук – при лого №1, надписът е разкъсан и ФК идва някак си мъничко и незначително“, смята Ив. Милушев и допълни, че и при втория вариант има доза случайност, тъй като топката се рее в неопределена посока долу и орелът излиза извън рамката.
СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

4 Коментара

  1. Иван

    Интересно щеше да е да видим некое техно творение на емблемата
    Или пък може и да са участвали ама da не са ги удобрили за надпреварата и за тва да критикуват 😀 znae li chovek

    Отговори
  2. ХуЙдожник

    Хаххахахаххаа….не мога да разбера как толкова бледи и безизвестни художници могат да дават мнение за нещо от което си нямат и хабер понятие, дори като цяло и от рисуването…На местно ниво може да бъдат разпознати от някой студент от околията, който е влезнал в ЮЗУ със слаб (2) и по средата на първия семестър се е отказал като е видел за какво иде реч…, или от некой техен комшия, където си пият ракията на беседката пред блока….99 % от благоевградското население съм сигурен, че не са ги и чували. НАПРАВО БЕЗУМИЕ, до къде стигнахме!!!

    Лично мое мнение е, че борбата за първо място трябваше да е между 1 и 2 безспорно! Отностно другите 2… хубави са, но се приближават много до старата.

    Отговори
  3. САМО МНЕНИЕ

    Ми що не взехте и мнението на доктора от СУИЧЕ ?
    Че да си защити докторската титла.
    Държим да чуем и неговото обосновано/необосновано мнение.
    Или по скоро мнението на Спирова.

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *