Ето как мисли мозъкът ни

Може да изглежда като магия, но всъщност мозъкът е нещо като суперкомпютър в главатави, който ви помага да мислите, учите и вземате решения.
Представете си мозъка си като оживен град с много улици и сгради, казва американският невролог д-р Химо Борхихин. Всяка част от него има специфична задача, точно както някои райони на града или някои сгради служат за различни цели. Когато се появи мисъл, тя е като съобщение, което пътува през града, преминавайки от една област към друга.

„Като професор по психология и неврология изучавам мозъка от почти 20 години– казва д-р Борхихин.– Невролози и неврохирурзи работят всеки ден, за да разберат по-добре мозъка. И все още има какво да научим.Невронът е ключов играч в него– това са малки клетки, които изпращат и получават сигнали и съобщения, за да могат да комуникират помежду си.Мозъкът ви има между 80 и 100 милиарда неврона. Невроните са склонни да се групират заедно, за да образуват невронни трасета, които са като улиците и магистралите в аналогията с града. Когато имате мисъл, невроните в мозъка ви се задействат и създават електрически импулси.Тези импулси са склонни да се движат по подобни пътища и по пътя си освобождават малки химикали, наречени невротрансмитери.

Тези невротрансмитери са като строителната бригада, която изгражда пътищата, улеснявайки предаването на съобщенията. Можете да си го представите като черен път, но с увеличаването на трафика, т.е. на невронните сигнали, по черния път той се модернизира до асфалтирана улица. Ако трафикът продължи, пътят се превръща в магистрала.С научаването на нови неща и опознаването на света около вас тези връзки стават все по-силни. Например, когато се учите да карате колело, може да сте нестабилни и да ви е трудно да координирате всички различни мускули, както и способността си да балансирате. Но колкото повече се упражнявате, толкова повече невроните, контролиращи мускулите ви и способността ви да балансирате, се задействат заедно, което прави това много по-лесно, докато се упражнявате. Невроните се свързват помежду си и образуват невронни мрежи.Ето защо практиката и повторението са важни за подобряване на уменията ви, независимо дали свирите на пиано, или учите език. Невронните мрежи се създават и след това укрепват, колкото повече пъти общуват заедно“.
Мозъкът също така съхранява спомени, които са като файлове в компютър, до които имате достъп, когато ви трябват. Спомените помагат да оформите мислите си и влияят на начина, по който виждате света, добавя неврологът.

Ако си спомняте за забавен ден на плажа, това може да ви накара да се почувствате щастливи и спокойни. Ако усетите мирис на ябълков пай, може да ви напомни за пая на баба ви. Тези мисли се предизвикват, защото тези приятни асоциации са се формирали в мозъка ви и чрез повторение са се засилили с течение на времето.
Творчеството е друга суперсила на мозъка. Когато дадете воля на въображението си, мозъкът ви може да измисли нови идеи, истории и изобретения. Художници, писатели и учени използват творческия си мозък, за да изследват нови възможности и да решават проблеми, обяснява лекарят.Ретро.бг

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *