Ето как организмът ти подсказва, че имаш нужда от витамин А

Витамин А е мастноразтворим и трябва да се набавя ежедневно, тъй като допринася за правилното зрение, силна имунна система, репродукция и добро здраве на кожата.

Сред храните, от които можете да си добавите витамин А са броколи, моркови, кайсии, спанак, сладки картофи и тиква.

Най-висок риск от дефицит на витамина имат бременни жени, кърмещи майки, кърмачета и деца. Но дори и да не сте част от тази група, има няколко начина да разпознаете, че тялото ви изпитва недостиг на витамин А.

Те се крият в сигналите, които организмът ни дава, ето ги:

Сухите очи  са един от първите признаци на дефицит на витамин А.

Витамин А е важен за създаването и възстановяването на кожните клетки. Ако не си набавяте достатъчно витамин А, възможна е появата на екзема и други кожни проблеми.

Ако имате проблеми със зачеването, липсата на витамин А може да е една от причините за това. Недостигът му може да доведе до безплодие при мъжете и жените.

Деца, които не получават достатъчно витамин А, могат да изпитат забавен растеж, тъй като той е необходим за правилното развитие на човешкото тяло. Няколко проучвания показват, че добавките на витамин А, самостоятелно или с други хранителни вещества, могат да подобрят растежа.

Раните, които не се лекуват добре след нараняване или операция, могат да бъдат свързани с ниски нива на витамин А. Това е така, защото витаминът подпомага създаването на колаген – важен компонент на здравата кожа.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *