Лукът е източник на много важни хранителни вещества и действа като защита срещу редица заболявания. Той е богат на сяросъдържащи съединения, които всъщност са отговорни за силната му миризма и неговите лечебни свойства. Лукът също така може да се гордее с високи нива на флавоноиди – особено кверцетин, който е антиоксидант. Освен това в лука има витамин В6, витамин С, витамин В7 (биотин), витамин К, фолиева киселина, хром, калций и фибри
Традиционен за българската кухня, той суперхрана и върши чудеса с тялото ни. За някои хора е вреден и дори опасен.
Лукът е противопоказен за хора, страдащи от заболявания на храносмилателната система, защото повишава киселинността на стомашния сок.
„Също така този зеленчук не се препоръчва при заболявания на бъбреците, черния дроб и гастрит“, предупредиха медиците.