Ето коя е новата кралица на Ю Ес Оупън

Ю Ес Оупън има нова шампионка. 20-годишната Наоми Осака победи идола си Серина Уилямс на финала в Ню Йорк и спечели първата си титла от Големия шлем. За широката общественост тъмнокожата японка е напълно непозната, пише блиц спорт.

Изключително екзотичният външен вид на Наоми Осака се дължи на смесването на две раси. Баща й Леонард Франсоа е тъмнокож хаитянин, а майка й Тамаки Осака е японка. Двамата се запознават, след като Леонард се мести в Страната на изгряващото слънце, за да работи след завършването на Университета на Ню Йорк. За да бъде приета дъщеря му по-добре в японското общество, той решава Наоми да носи фамилията на майка си. Същото се отнася и за по-голямата им дъщеря Мари, която също е тенисистка.

Когато Наоми Осака е тригодишна, семейството се мести в Маями, където живее и до днес. Именно във Флорида двете сестри започват да тренират тенис. Не се разделят със спорта, а на двойки играят заедно. Наоми и Мари имат японско и американско поданство, но когато идва момент да станат професионалистки, баща им решава, че ще се състезават за Япония. Двете не говорят много добре японски. Новата шампионка на Ю Ес Оупън признава, че добре разбира, когато й говорят на японски, но много трудно говори на азиатския език. Затова и феновете и в Япония бяха изненадани, че говори на английски при посещенията си в страната за различни турнири.

Професионалната кариера на Наоми Осака започва преди пет години – през лятото 2013 г. Играе предимно в турнири на Международната федерация по тенис (ITF), но участва и в по-силни надпревари, които са под егидата на Женската тенис асоциация (WTA). В турнирите на ITF достига до четири финала, но губи всеки един от тях. През септември 2016 година достига до първия си финал на WTA. За огромна семейна радост, това става в Япония. За съжаление губи от Каролине Вознячки в два сета (5:7, 3:6). Това обаче й носи пробив в Топ 50 на женския тенис.

Есента на 2017 година е много силна за Наоми Осака. На Ю Ес Оупън тя детронира шампионката Анжелик Кербер, а след това в Хонконг елимира втория си идол – Винъс Уилямс. Най-големият пример за подражание на японката е другата сестра Уилямс – Серина. „За мен тя е най-добрата. Има всичко в тениса. Ще бъде се чувствам странно, ако й кажат колко много я харесвам. Не зман как някога ще играя срещу нея, срещу моя идол“, сподели скромната японката през 2014 година след победа над Саманта Стосър в Стамфорд. Талантливата тенисистка дори има селфи със Серина.

Е, сега видяхме как Наоми Осака игра срещу своя модел за подражание и дори я победи във финал на турнир от Големия шлем. Това всъщност е едва втората титла в кариерата на японката. Първата тя спечели в Индиън Уелс през март тази година, когато се наложи с 6:3, 6:2 над рускинята Дария Касаткина. Към момента Осака има няколко победи над известни тенисистки, но съвсем друг е най-големия й успех на корта: „Най-голямата ми победа беше, когато за първи път победих по-голямата си сестра. Направо полудях, тъй като постоянно губех от нея!“

Въпреки това тя продължава да бъде скромното момиче с японски и хаитянски корени. Тя може да е свенлива, но със сигурност е амбициозна: „Целта ми е да стана №1 и да спечеля колкото се може повече турнири от Големия шлем.“

Големят страх на новата звезда на тениса не е от определена съперничка. Най-много се страхува от интернет и коментарите на феновете относно външността й и цвета на кожата й. Преди две години Наоми Осака призна, че няма мобилен телефон, но пък не може да се раздели със своя айпад. Голямата й мечта извън тениса е да си направи селфи с Бийонсе.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *