Топ теми

Ето плодовете и зеленчуците с най-много нитрати

Ново проучване на френски учени установи кои са плодовете и зеленчуците, съдържащи най-много нитрати.

Според изследванията най-малко нитрати се съдържат в плодовете слива, киви и авокадо.

При зеленчуците „най-чисти“ са аспержите с 3% следи от химия и царевицата с 1,9%.

Най-замърсените плодове са гроздето и мандарините със съответно наличието на 89% и 88,4% химикали.

Други „богати“ на пестициди плодове са черешите – 87,7%, както и нектарините, грейпфрута и ягодите.

Най-мръсният зеленчук се оказва коренът от целина (84%), твърди неправителствената организация „Женарасьон фютюр“. Тя нарежда на второ място свежите зеленчуци със 74,5%, а цикорията ги следва със 73%.

Процентът на пестииди е значително по-голям от максимално допустимите стандарти в Европа!

Да се справим с ГМО в плодовете и зеленчуците е възможно, но можем максимално да изчистим пестицидите от тях.

Ако те са лепкави, това означава, че са третирани с дифенол, за да се запазат по-дълго време, предупреждават токсиколози.

В Европейския съюз и САЩ този препарат е забранен заради силните му канцерогенни и алергенни свойства. Обработените с него плодове обелете преди консумация независимо, че сте ги измили.

Токсиколози съветват да се белят всички плодове, като круши, праскови, ябълки, смокини. Картофите – всички нитрати в тях се събират непосредствено под кожата и в сърцевината. Затова е необходимо да изхвърлите първата вода, след като те започнат да врат.

Оставете ги да се сварят напълно във втора вода. Повечето химикали извират при варене, но изчезват в по-малка степен при пържене. Всякога белете горните листа на зелката и отстранявайте кочана. Така ще се избавите от нитратите максимално./Zdrave.to

loading...


Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *