Жана Сандина от Рила за измамната схема с фиктивните бракове в Кипър: Жена от Петрич ме отведе там, взе ми личната карта уж за работата, а се прибрах в България без пари и с мъж индиец, втория път се омъжих за бангладешец съзнателно, сега разчитам кметът Кабзималски да ме разведе безплатно

 Жана Сандина  е осъдена на 1000 лв. глоба за сключени два фиктивни брака в Кипър. Тя е на 27 г., родена е в Петрич, но от 11 г. живее на семейни начала с мъж от Рила, от  когото има две момичета, на 6 и на 11 г. Заедно с 11 други жени от Рила Жана е въвлечена в измамната схема. Парадоксалното е, че на фона на двата си фиктивни брака – с индиец и с мъж от Бангладеш, няма брак с човека, от когото има две деца и живее с него. Репортер на „Струма“ се срещна и разговаря с Жана.

– Здравей, Жана, къде  си в момента?

– В Рила съм, при мъжа, с когото живея на семейни начала, и с двете ми дъщери.

– Ти си осъдена на 1000 лв. административна глоба от съда в Дупница за два фиктивна брака. Разкажи ми как стана част от схема за фиктивни бракове в Кипър?

– Случайно се срещнах в Благоевград с Мария от Петрич. Аз също съм от този град, но живея в Рила. Бяхме закъсали за пари, вкъщи нямаше нито стотинка за храна на децата ми. Срещата ни беше през 2014 г. Мария ми предложи да ми осигури работа в Кипър. Тя отдавна живеела там и работела като миячка на съдове в ресторант. Била много добре, добре й плащали. С тези думи тя ме подмами и аз реших да отида в Кипър. По това време бяхме скарани с мъжа, от когото имам две деца, и сама реших да вървя. Определихме си среща с Мария в Петрич. Аз отидох при нея. Тя хавана такси от Петрич и ни закара в Солун. Оттам ми купи самолетен билет за Кипър и двете пристигнахме в Никозия. Не знаех къде съм, после разбрах. На летището ни чакаше младо момче и с неговата кола отидохме в един апартамент. Аз останах в апартамента, а Мария и момчето си тръгнаха. Беше ми осигурено всичко: храна, цигари… На следващия ден Мария дойде с друг мъж и ми каза, че ми е намерила работа на една бензиностанция срещу 1000 евро заплата, което мен ме устройваше. Щях да изкарвам пари и да пращам на децата. Поиска ми личната карта и аз я попитах защо й е. Тя отговори, че й трябва да оформи договора с работодателя ми, за да ме улесни. На следващия ден ме заведе да ме снимат. Попитах  пак защо им трябва моя снимка на бензиностанцията? Тя отговори, че така трябва и ще ми дадат нещо като карта, с която да показвам, че работя  там. Снимах се и чаках няколко дни да ми кажат, че съм назначена. Мария дойде и ми каза, че местата са били заети и че ще ми даде 100 лв., с които да се върна в България, и аз си тръгнах. После разбрах, че моите данни са използвани за сключване на брак с индиец. Документите за сключен брак бяха пристигнали в общината в Рила. Кметът ме повика и аз му казах истината, че не съм знаела, че съм сключила брак. От документите, пристигнали в общината, разбрах, че съм омъжена за индиец с името Давиндър.

След време в Рила в махалата бяха пристигнали двама роми от Сандански и търсили жени за фиктивен брак. Единият от тях се казва Ахмед. Те са се свързали с Емилия Асенова и тя ми каза, че търсят жени за брак. Тогава пак нямахме пари и вече знаех, че отивам да сключа фиктивен брак, като ми беше обещано, че ще получа 2000 евро. Свързах се  с Ахмед по телефона и му казах, че съм съгласна. Пак по същата схема: такси от Петрич до Солун, оттам до Кипър, но този път ме заведоха в Ларнака. Всичко за сметка на Ахмед. На летището ни чакаше майката на Ахмед – Лилето. Тя ме заведе в една квартира в града. Там се запознах с Мамун от Бангладеш. Стоях около 20 дни в тази квартира, като се грижеха за мен. Каквото ми трябваше, ми го донасяха. Мамун не се е държал лошо с мен. Не ме е докоснал. Излязохме няколко пъти с него в Ларнака. Той ми обеща 1000 евро и аз се съгласих.

– Имаше ли церемония при бракосъчетаването ти с Мамун?

– Да, даже имаше преводачка. Една българка превеждаше думите на служителката. Така си казахме „да“ с Мамун. Вместо 1000 евро той ми даде само 500 евро, като обеща останалата сума да ми я даде, като отида отново в Кипър на негови разноски и заедно да отидем в Германия. Той ми написа писмо във Фейсбук да отида в Кипър и от там да отпътуваме за Германия. Но през това време в общината са пристигнали документи, че имам два брака в Кипър, и от кмета на  Рила Георги Кабзималски разбрах, че ще ме съдят за двубрачие в Кипър. Уплаших се и написах на Мамун, че имам проблем и няма да ходя в Кипър. Така от цялата история спечелих само 500 евро.

– А какво стана с индиеца, който ти дори не си видяла? Той търсеше ли контакти с теб след „брака“?

– Да. И той искаше да отида в Кипър и да заминем за Германия, нали сме семейство. Аз му върнах отговор, че са ме измамили и няма да отида. Помолих да ми изпрати документи за развод и той ме блокира в социалната мрежа.

– Как ще платиш 1000 лв. административна глоба?

– Аз съм безработна. Мъжът, с когото живея, наскоро пострада. Караше дърва с кон и животното паднало върху него и му счупило крака, и сега е вкъщи. Нямам пари, нямам имущество. Живеем в  коптор. Повече кракът ми няма да стъпи в Кипър. Взех си поука. Не мога да получавам социални помощи за децата си. Едното е в подготвителна форма на обучение, другото е в 4-ти клас. Голямата ми дъщеря ме учи да чета и да пиша. Аз съм неграмотна. Мога да си пиша името вече. Всичко правих заради децата си, да не гладуват. Тогава не живеех с баща им и реших по лесния начин да спечеля пари. Сега си плащам. Регистрирана съм като омъжена и ми трябват доходите на фиктивния ми съпруг, за да получавам помощи за децата, а аз не зная къде се намира сега. Децата са записани на мое име, понеже нямаме брак.

– Мъжът до теб не ти плаща, за да сключиш брак, и децата си ги записала на твое име?

– Така се случи. Заживяхме зедно. Децата се родиха, но ние сме си семейство, с брак или без брак.

– Май си се прецакала с тези фиктивни бракове. Мислела си, че ще вземеш много пари, а сега не можеш да получаваш и помощи. Много твои събратя нарочно не сключват граждансик брак, за да може майките да получават помощи като самотни родители.

– Сам човек каквото си направи, друг не може. Кметът Кабзималски се е заел да ни разведе без пари. Разчитам на него.

– Тези дни е получила присъда и друга жена от Рила за двубрачие в Кипър. Знаеш ли нещо за нейната история? Градчето е малко и всички се познавате.

– Тя е българка. Няма мъж. В момента не е в Рила. Тя има два сключени брака като мен, но повече не зная.

Записа ЙОРДАНКА ПОПОВА

loading...


 

 

Коментар с Facebook

Подобни новини

2 Коментара

  1. Пурко

    А га е яла кифтетата – викала ли е кмета на софрата? И като няма брак тук каква се явява-самотна майкаили свободна фтичка? И да си каже колко е прибрала за „браковете“? май е по-малко от очакваното, щом рИве…

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *