Жегата превърна Сибир в Африка – 10°C отгоре, само през юни

Температурите се повишиха с 10 градуса по Целзий над средните през юни в голяма част от Сибир, където почвата е вечно замръзнала, но последния месец бе белязан от адска жега, съобщи мрежата за наблюдение на климата на Европейския съюз, съобщава БНТ.

Арктически часови температурен рекорд за месеца – 37 градуса по Целзий – беше поставен на 21 юни край Верхоянск в Североизточна Русия.

Топлото време в големи участъци от Сибир от януари, в комбинация с ниска почвена влажност, допринесоха за възраждането на горските пожари, които опустошиха региона през миналото лято, припомнят експертите.

И броят, и интензитетът на пожарите в Сибир и части от Аляска са се увеличили от средата на юни, което води до най-високите въглеродни емисии за месеца – 59 милиона тона CO2 – откакто започват рекордите през 2003 г.

„Миналата година вече беше доста необичайно и рекордно откъм пожари лято в Арктическия кръг“, казва Марк Парингтън, старши учен в Службата за наблюдение на атмосферата Коперник на ЕС (CAMS), предупреждавайки за „интензивна активност“ през следващите седмици.

В световен мащаб юни 2020 г. беше с повече от половин градус по Целзий по-топъл от средното в периода 1981-2010 г. за същия месец и наравно с юни 2019 г. като най-топлия регистриран досега.

Учените предупреждават, че омекването на някога твърдата вечна замръзнала почва – простираща се в Сибир, Аляска и Северна Канада – променя условията на живот на местните жители и заплашва промишлената инфраструктура, особено в Русия.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *