Днес милиони жени приемат фолиева киселина за собственото здраве и това на децата си. Благодарение на Луси Уилс, която е родена на днешната дата през 1888 г. в близост до Бирмингам, Англия.
През 1911 г. Уилс станала една от първите жени в страната, завършили ботаника и геология в Кеймбридж. През 20-те години на миналия век открила „Факторът Уилс“ и той започнал да спасява животи. Откритието на „Факторът Уилс“ довел до откритието на фолиевата киселина.
Анемия и бирена мая
Луси Уилс работела като една от малкото жени, медицински изследователи във Великобритания, когато разбрала, че много от бедните текстилни работнички в Индия страдат от анемия по време на бременност. Болестта причинява умора, диария, риск от сърдечни проблеми и може да бъде фатална.
Уилс заминала за Индия и там открила, че анемията не е причинена от патоген (напр. бактерия или вирус) след щателно изследване на фекални проби. Не могла да се установи инфекциозна причина.
И така, в търсене на причината, Уилс забелязала, че заможните жени по-рядко имат анемични симптоми. Започнала да обмисля възможна връзка на анемията с храненето. Провела експерименти с плъхове и разбрала, че две неща помагат:
- Добавки с екстракт от черен дроб;
- Паста от бирена мая, наречена мармит.
Освен че е страшно солен, мармитът е особено богат на витамини от групата B. Тогава Уилс тествала ефективността на двете добавки при бременни жени в Индия. И двете работели. Лекувала няколко жени с мармит и подобрението било „невероятно“ – пише в списанието Asia-Pacific – „Апетитът им бързо се възвърнал. И до четвъртия ден се увеличавал броят на червените кръвни клетки“.
Резултатите били публикувани в изданието на British Medical Journal през 1931 г., където Уилс признала, че не е знаела какво точно в тези добавки е отговорно за наблюдавания ефект.
Понастоящем е възможно само да се каже, че в мармита, вероятно и в други екстракти от бирена мая, изглежда има вещество с терапевтичен ефект, еквивалентен по сила на екстракта от черен дроб. В същото време има предимството, че е сравнително евтин и от растителен произход. В мармита тя открила по-евтина добавка, която да подобри живота на бременните жени и техните деца.
До 1941 г. наричали тайната съставка „Факторът Уилс“. Тогава за пръв път изолирали от спанак лечебното вещество – фолиева киселина (витамин B9). До това откритие довели интензивните изследвания по темата, провокирани от работата на Луси Уилс.
Уилс отдала остатъка от живота си на работа върху връзката между хранене и заболявания, пътувайки по света с надеждата да помага за по-доброто здраве на местните жители с помощта на хранителни добавки.
Фолиевата киселина е от ефективните хранителни добавки
След откритието на Уилс учените разбрали, че фолиевата киселина не само е важна за здравето на бременните жени, а и помага за развитието на плода, играейки ключова роля в развитието на нервната система.
През 1991 г. се установило, че приемът на фолиева киселина може да предотврати дефекти на невралната тръба (проблеми в развитието на мозъка, черепа и гръбначния стълб). До тях се стига, когато невралната тръба на ембриона не се затвори правилно.
Най-често срещаните дефекти на невралната тръба са аненцефалия (бебето се ражда с липсващи части от мозъка и черепа) и спина бифида (аномалия с непълно затваряне на гръбначния стълб). Бебетата, родени с аненцефалия, не живеят дълго след раждането. Спина бифида може да доведе до различни усложнения – когнитивни, двигателни и от страна на вътрешните органи.
За да предотвратим дефектите, е нужна фолиева киселина
За предпазване от такива аномалии е важен приемът на фолиева киселина преди и по време на бременността. Специалистите съветват жените, които планират бременност, да започнат да приемат фолиева киселина от 3 до 6 месеца преди зачеването. За съжаление често това на практика се случва след втория месец, а тя е важна още при имплантирането на оплодената яйцеклетка и началните етапи от развитието на ембриона.