По-малко от 2 седмици преди Великден животновъдите в Пиринско заковаха 12 лв./кг живо тегло за агнета от по 30-40 кг, а големите търговски вериги започнаха да опипват почвата с дълбоко замразени разфасовки, внесени от чужбина и гонещи 40 лв./кг.
Миналата година живото тегло беше по 10 лв./кг, като цели животни от по-големи ферми дори се намираха за 8 лв. Това е довело до поскъпване с 5-6 лв. за килограм месо.
Първи животновъди от Якоруда напълниха сайтовете за продажба с предложения за овце и агнета. Обявите им стоят повече от 10 дни, но интерес към тях няма.
Един от водещите месопроизводители в региона от няколко дни предлага в интернет доставка по домовете на прясно агнешко, чиито цени варират от 26,10 лв./кг цели агнета или половинки, през 26,66 лв. за плешка или врат, до 29,40 лв. за килограм агнешки врат. Поскъпване в сравнение с миналата година има и при агнешкия комплект, който струва 16.50 лв./кг, агнешките черва, които преди години се продаваха на метър срещу стотинки, сега са 14,20 лв./кг, а агнешката главичка е колкото 1,5 кг свинско месо на промоция – 7.10 лв./кг. Най-скъпата част от агнешкото е котлетът от 8 ребра, който е калкулиран на 36,98 лв.
Веригите засега предлагат главно агнешки обрезки от Испания за 14,30 лв., бут от Нова Зеландия за 20,99 лв. и врат от Испания за 14,99. Всички са дълбоко замразени. По-упоритите потребители вече успяха да се уредят с главички от Гърция или Румъния по 4,99 лв./кг, а любителите на агнешкото без ограничения във финансите миналата седмица имаха възможност да купят дълбоко замразен котлет от Италия срещу 39,10 лв.
Благоеврадските туроператори организират от тази събота еднодневни пътувания до западната ни съседка Република Северна Македония, която е традиционна преди Великден за снабдяване с агнешко и яйца. Цeнитe ca мaлĸo пo-ниcĸи oт тeзи нa нaшeтo месо, ocнoвнo пopaди cпeциaлнa cпoгoдбa c EC зa бeзмитeн внoc, ĸaтo cъщeвpeмeннo oт мaĸeдoнcĸa cтpaнa нe ca длъжни дa спазват cъoтвeтнитe изиcĸвaния нa EC. Освен това македонската мръвка е обвита от някакъв мит наред с другите селскостопански продукти, че е много по-вкусна от нашата заради храната и условията, при които агнетата се отглеждат в малки ферми.




Според общото мнение сред българските потребители при цена от 12 лв. за килограм живо тегло максималната цена в магазина трябва да е 20 лв. Животновъдите обаче правят друга сметка:
„Живото тегло не е готов продукт. След клане се получава около 45-50% търговски добив, тоест от 1 кг живо тегло остават приблизително 0.5 кг месо, или продажната цена на трупно тегло само оттук става 24 лв/кг. Следват клането, извозването до кланица и задължителните по закон одобрение от ветеринар, обработката, обезкостяването и разфасовката, които добавят между 2.50 и 3.50 лв./кг върху себестойността. Охлаждане, вакуумиране, транспорт до търговски обекти, съхранение и излагане в хладилни витрини, които изискват енергия, техника и персонал, добавят още 2.00-2.50 лв./кг разходи. При разфасоване, обработка и съхранение част от месото се бракува или не се продава навреме, като отпадъкът може да достигне 5-8% – това се калкулира предварително в цената, за да бъде покрит бракът.
Освен това магазините работят с надценка между 20 и 30% за нетрайни продукти. Включват се разходи за труд (заплати, осигуровки), наем, електроенергия, системи за контрол, загуби от кражби, амортизация. Върху всичко това се начислява и 20% ДДС“.
Накрая, като се сложи чертата, излиза, че в магазина 1 кг агнешко трябва да е 44,40 лв., а килограм агнешко с кости – 37,40 лв.
Обяснението защо в магазина при това положение месото е по-евтино е, че търговцитепоемат част от риска, част от отпадъка или пък са постигнали споразумение за промоция.
Прясното агнешко ще се появи в магазинната мрежа следващата седмица и ще се продава до Гергьовден. С постове във Фейсбук потребителите вече изразиха отношението си към цените му: „От сряда при закупуване на агнешко в магазина ще имате на разположение консултант по бързи кредити“.
ВАНЯ СИМЕОНОВА
