Жителите на Големо село, община Бобов дол, отбелязаха идването на пролетта с конкурс за най-вкусна баница и ухаен козунак. Кметът на селото Васил Васев и зам. кметът на община Бобов дол Детелина Борисова дегустираха вкусотиите, излезли изпод ръцете на бивши работнички в мината и ТЕЦ „Бобов дол“. В. Васев раздаде по 2 кг брашно и предметни награди на класиралите се на първо и второ място.
Сред сръчните майсторки на козунак блесна Янка Кишкина, която е родена в Сливен, но преди 42 г. открила любовта на сърцето си в Големо село, омъжила се за мъж с три деца, които отгледала като свои, и сега се радва на внуци от тях. Тя издаде рецептата за козунака, който я класира първа на конкурса. Ето какви продукти са необходими: 1 кг брашно, 4 яйца, 4 с.л. кисело мляко, 15 с.л. олио, 18 с.л. захар, едно шише лимонада от 250 мл и лимонена кора.
„От продуктите се замесва тестото и се оставя да втаса за около час. Стаята, в която се меси козунакът, трябва да е затоплена, иначе тестото не бухва. След като е бухнало, се премесва наново и пак се оставя да втасва за двайсетина минути. Едва след това се прави на фитили и се заплитат козунаците, които след това втасват отново, едва тогава се слагат да се пекат в загрята фурна“, сподели тайната на вкусния си козунак Янка Кишкина.
Всяко една от участничките се беше постарала да шашне журито с кулинарен шедьовър, затова кметът определи още едно първо място за вкусен козунак. То беше присъдено на 83-г. Гюрка Маджарска.
Надежда Антова, на 76 г., се беше справила перфектно с „разтръгана баница“ със сирене. Ето каква е нейната рецепта: „Всяко едно ястие става вкусно, дори и да е постно, когато се готви с мерак и много любов. Аз се научих да меся от майка ми. В „разтръганата баница“ не се слага яйце, за да може по-лесно да се дърпат корите и да не се скъсат. В баницата слагам и малко масло за вкус и сирене, или друга плънка“, обясни Надежда Антова.
81-г. Лидия Терзийска се отчете със сукана баница. Тя цял живот е работила в строителна бригада в ТЕЦ „Бобов дол“ – от откриването на предприятието до пенсионирането си.
След конкурса всички седнаха и изядоха до шушка вкусотиите, приготвени от жените от селото. Мъжете вдигаха наздравици и похапваха за мезе сладки козунаци и дърпани баници.
Кулинарният конкурс се провежда за пета година и се превръща в традиционен за Големо село.
ЙОРДАНКА ПОПОВА