Жители на Логодаж скочиха срещу разкриването на трета кариера в селото

220 подписа събраха за 2 дни жителите на благоевградското село Логодаж срещу изграждането на трета строителна кариера. Подписката бе подета след публикация в „Струма”, в която разкрихме, че месец след като Върховен административен съд забрани окончателно на столичната фирма „Интерпром“ ЕООД да прави кариера за добив на инертни материали край селото, дружеството е атакувало ресорните институции с ново искане за кариера в същото село, макар и малко по-встрани от първоначално харесания участък.

Притесненията на местните хора са, че мястото на новата кариера е само на 500 метра от къщите в селото и е в непосредствена близост до кладенеца, който е основен водоизточник. Освен това в района вече работят 2 кариери и трета ще наруши екологичното равновесие, ще се съсипят пътищата и ще се блокират възможностите за развитие на туризма.

„Водихме четиригодишна битка и няма да позволим някой сега пак да прави кариера и да замърси въздуха на Логодаж”, каза кметът Пламен Червенков. Неговото име е на първо място в подписката, която се очаква в събота и неделя, когато в селото си идват и работещите в Благоевград и на други места през седмицата, да набъбне над 300 души. В Логодаж постоянно живеят около 400 жители, но с виладжиите около язовира бройката е доста по-голяма.

„Селото ни е с най-чистия въздух в Европа, това е научно доказано и публикувано в изследване преди време, няма да допуснем някой да прави кариера и да съсипе всичко”, каза пред „Струма“ председателят на местното читалище Дафинка Бойчева.

Вчера няколко десетки местни жители се събраха заради подписката и да изразят протеста си против намерението за кариера на емблематичната за Логодаж чешма Ресенска.

„За всички важни за съдбата на селото поводи хората идват тук, защото Логодаж е основано край тази чешма, водата, която я захранва, идва от мястото, където искат да е кариерата, и тя ще пресъхне, а от нея се захранват и 10 махали”, обясни Бойчева.

Подписката трябва да се внесе при министъра на околната среда и водите и всички институции, които имат отношение към проблема до края на следващата седмица. „Бързаме да изпреварим издаването на новото разрешително, защото ако това стане, пак ще водим съдебни битки през следващите четири години, а може и повече”, аргументира инициативата Дафинка Бойчева.

Тя обясни още, че новата кариера е в съседство със защитена територия Балканско часовниче, което допълнително нанася вреда на екологията на района.

Както „Струма“ писа, кметът на Логодаж Пламен Червенков с колегите му от съседните села Селище и Зелен дол и петима логодажани 4 години водиха битка, за да попречат на софиянци да разкрият трета карира на територията на селото и накрая успяха да отменят в съда разрешение № 454/15.04.2016 г. на министъра на енергетиката Теменужка Петкова за проучване на строителни материали в площ „Логодаж“. Предишното искане на „Интерпром“ бе за разработване на кариера върху площ от 700 дка, стигаща на 500 метра от къщите в селото, и на 600 м от кладенеца, който е основен водоизточник.

Сега обаче същата фирма е посочила, че желае да разработи парцел от „само“ 300 дка – правоъгълник с размери 1 км на 300 метра, обясни кметът на Логодаж. Парцелът се намира едва на 200 м до кариерата на фирма „Грома“, но по-лошото е, че е на 300 метра от махала Кумбарска и 600 метра от Велкова махала, а най-притесняваща е близостта му до селската чешма, която захранва с питейна вода селските махали.

ИЛИЯНА ИЛИЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *