Жители на Разложко: Варелите за битови отпадъци са с откъртени дъна, къде да изхвърляме боклука си?

Жители на разложкото село Баня повече от шест месеца чакат да им бъдат доставени нови  варели, тъй като старите са с откъртени дъна и не могат да изхвърлят в тях битовите отпадъци от домакинствата си.

„Омръзна ми да пълня чували и да се чудя къде да изхвърлям боклука. В момента ползвам кофата на съседите, защото те не живеят постоянно тук, но това е временно решение. Плащам около 100 лева само данък смет, а повече от шест месеца сме без варел”, заяви Борислав, който е един от потърпевшите.

За проблема е подаден сигнал и в кметство Баня, където има и списък с над 60 заявки от жители за нови варели. Кметицата на Баня заяви, че е подала искане в община Разлог за нови съдове, но такива няма в наличност.

„Подала съм искане за доставка на 140 кофи за боклук, но за съжаление не ни се доставят, тъй като общината няма в наличност. Всеки ден идват при мен хора, които търсят варели и споделят, че няма къде да изхвърлят боклука. Миналата година също бях заявила 140 броя, но получихме едва около 40, които са крайно недостатъчни, а хората недоволстват”, потвърди за проблема кметицата на Баня Мария Юрганчева.

От община Разлог споделиха, че проблемът не е само в Баня, а и в Разлог и останалите села в общината. В момента тече процедура за възлагане на обществена поръчка за доставка на нови специализирани съдове за битови отпадъци по две обособени позиции – контейнери с плосък капак, тип „Ракла” – 1100 литра, и кофи за битови отпадъци с обем 120 литра. Обществената поръчка е за 60 броя контейнери и 1100 броя кофи.

„В момента действително изпитваме затруднения със съдовете за смет. Старите, които закупихме, се оказаха некачествени и само за по-малко от една година останаха без дъна. Обмисляме различни варианти, за да можем да решим проблема с недостига. Единият е да минем изцяло на пластмасови кофи за битовите отпадъци, но по-дебели и по-здрави, и да се поставят по-стабилни метални кофи, например на две-три къщи по една, които да са само за пепелта от печките. Има много заявления в общината за доставяне на съдове за смет както от Разлог, така и от съставните села. В момента тече процедура по възлагане на обществена поръчка, която е изцяло за пластмасови кофи. Ще видим какви срокове за доставка ще предложат фирмите участници. Надяваме се, че до средата на месец юни или най-късно до края му ще получим съдовете“, каза заместник-кметът на община Разлог Иван Гюров и допълни, че през последните години общината е възлагала на различни фирми доставка на метални кофи за смет, но всички са некачествени.

„През последните четири години доставяме само метални кофи за смет, сменихме няколко фирми, дори сме теглили самите съдове един по един, за да видим колко тежат, но за съжаление са много некачествени и за една година дъната им изпадат, поради тази причина в момента нямаме налични и не можем да смогнем. Не е оправдано да купуваме метални кофи, при положение че са по-скъпи и от пластмасовите, и на следващата година да ги изхвърлим. Затова решихме този път да поръчаме пластмасови”, допълни Гюров.

Последната фирма, наета през втората половина на 2017 година, за доставка на съдове за смет е софийската „Нева България“. Поръчката е била чрез директно възлагане, а стойността й 29 491 лева без ДДС.

Документи за участие в публичното състезание по обявената от община Разлог обществена поръчка за доставка на съдове за смет са подали общо четири фирми. Стойността на поръчката е 77 600 лева без ДДС, или 93 120 лева. Предстои да бъдат отворени ценовите оферти на кандидатите и да бъде избран изпълнител.

ЯНА ЙОРДАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *