ЖЪЛТИ ЖИЛЕТКИ! Над 50 аптеки в Пиринско затварят днес в знак на протест срещу нова европейска наредба

Над 50 аптеки в Пиринско затварят днес в знак на протест. Това съобщи председателят на Регионална фармацевтична колегия – Благоевград д-р Константин Качулев. Той уточни, че готовност за протестни действия са заявили 2/3 от аптеките в областта, като част от тях няма да работят за няколко часа, други – преди или следобед. Причината за недоволството на фармацевтите е нова европейска наредба, за чието изпълнение те ще трябва да инвестират в нов софтуер.Друго притеснение е, че новата система ще бъде свързана с НАП и така тя ще има достъп до складови наличности и данни на пациенти.

„От 5 февруари  фармацевти в цялата страна носят сигнални жилетки върху белите престилки, за да привлекат вниманието на обществеността, че системата убива българските аптеки, потиска оказването на фармацевтични грижи за пациентите, води малките и средни предприятия в аптечния бранш към фалит”, обяви д-р Качулев. 

Затварянето на аптеките е в знак на протест, чрез който фармацевтите настояват за национална лекарствена политика, за въвеждане на Национална система за електронна рецепта, електронно досие на пациента, дигитализация на здравеопазването; за интегриране на Европейската система за верификация на лекарствата в Националната система за електронна рецепта; за интегриране на Националната система за следене на наличностите от лекарства в аптеките против нерегламентирания реескпорт в системата за електронна рецепта и др.

„Радващото е, че срещаме разбиране от страна на пациентите”, коментира по повод протестните действия д-р Качулев. Той допълни и че според предварителна информация министърът на здравеопазването К. Ананиев е изразил готовност да се срещне с тях, затова след затварянето на аптеките днес не обмислят други протестни действия.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *