Забавяне на сметоизвозването изнерви жителите в Разложко

Забавяне със сметоизвозването на отпадъците в община Разлог доведе до недоволство на хората. Втора седмица някои от улиците в административния център и селата в общината са с неизхвърлени варели и контейнери, това принуди хората да трупат чували с боклуци около съдовете.

Положението не се промени и в началото на тази седмица. Това предизвика недоволство най-вече заради лошата миризма, която се разнася в горещините. В редакцията на „Струма” също бе подаден сигнал за проблема, като упреците на засегнатите са насочени към новоучредената общинска фирма по чистотата, която вече е поела грижата за сметоизвозването.

От местната администрация успокоиха, че до края на седмицата ще се навакса с изхвърлянето на боклука. От там поясниха, че прехвърлянето на дейността и активи от едната фирма към другата (общинската) и чисто административните работи, свързани с това, са довели до нарушаване на графика. В последните три дни от миналата седмица са работили по-малко сметоизвозващи коли, което също е дало своето отражение.

„От понеделник извозването върви по график и до края на седмицата ще наваксаме с всички райони. Няколко човека напуснаха, но вече са назначени други, бройките са запълнени и от понеделник се работи по стария график“, коментира заместник-кметът на община Разлог Иван Гюров.

Договорът на общината с фирма, която извършваше сметоизвозването и сметопочистването, е прекратен от 12 август и дейността вече се изпълнява от новосъздадената общинска фирма. Към момента тя работи с общо четири сметоизвозващи автомобила, които са под наем.

Според заместник-кмета Иван Гюров анализите досега показват, че и с наети камиони услугата не се оскъпява и дори е по-изгодно. В тази връзка община Разлог тепърва ще преценява дали да бъде обявена обществената поръчка за закупуване на два нови автомобила за нуждите на общинската фирма по чистота, за което местният парламент вече даде съгласие, или ще продължи да работи и занапред с наети.

„Предстои да направим анализ дали си заслужава да харчим 500 хил. лева за два нови камиона, или така ще ни бъде по-изгодно. Това ще стане, след като мине поне един месец, за да видим какви ще бъдат реалните разходи, и едва тогава темата може да се коментира отново. Все пак идеята е да не харчим повече пари, отколкото плащахме на частната фирма, и същевременно да подобрим качеството на услугата“, каза Гюров.

Той поясни, че обществената поръчка за закупуването на двата нови специализирани автомобила вече е готова, но се чака с обявяването, за да се видят финансовите резултати след първия месец на работа на общинската фирма с наети коли. Това, което е предложено като схема за плащане по кредита за новите коли, е почти 2.5 пъти повече, отколкото на наетите.

Иначе във вчерашния ден изхвърлянето на боклука се осъществяваше по график, а сметоизвозващите автомобили работеха, за да наваксат пропуснатото.

ЯНА ЙОРДАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *