Задължителна карантина за влизащите в Австрия от Балканските държави

Засилените мерки с цел ограничаване на заразата с коронавирус, които австрийското правителство налага от петък, включват и завръщащите се в страната граждани, които са били на посещение или почивка в Балканските страни. Влизането в Австрия ще е невъзможно без представяне на отрицателен PCR-тест, направен до 72 часа преди пресичане на границата. Задължителна става 14-дневната домашна карантина, независимо от отрицателния тест.

Тези уточнения министерството на здравеопазването направи днес след запитване от страна на осведомителната агенция АПА. Потоците от завръщащи се хора в страната, както и мерките, включващи носенето на маски в магазини, аптеки, банки, църкви и други обществени места, ще бъдат строго котролирани и за неспазването им ще бъдат налагани санкции, включващи парични глоби.

Като рискови държави Австрия назовава страните от Западните Балкани. В съобщението на Министерството на здравеопазването до АПА днес се казва: „В бъдеще не съществува възможност домашната карантина да замести ПСР-теста.“

Австрийските граждани и гражданите с постоянно местоживеене в Австрия, завръщащи се от рисковите страни, могат „при добре обосновани причини да направят на свои разноски тест в Австрия до 48 часа след влизане в страната.“ Всички останали ще могат да влязат в Австрия само при положение, че представят на границата отрицателен тест, не по-стар от 72 часа.

Новата мярка предвижда за всички без изключение 14-дневна домашна карантина. Освобождаването от нея при отрицателен тест ще се прави единствено в редки изключения, съобщи Дарик .

Кои ще са рисковите страни и в кои случаи ще се правят изключенията, ще бъде съобщено най-късно утре, се заявява в съобщението на министерството на здравеопазването.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *