Задържаха хакера „Емил Кюлев“

Софийската градска прокуратура привлече като обвиняем и задържа за срок до 72 часа Теодор Илиев, на 21 г., във връзка с многократни неправомерни действия (компютърни престъпления) – нерегламентиран достъп до информационни системи на десетки държавни институции, търговски банки, застрахователни компании и други юридически лица, копиране и използване на съответните данни от информационните масиви и др. Установено е, че нерегламентираният достъп до базите данни е осъществяван в периода от март 2020 г. до януари 2024 г., предава БНТ

На 28.06.2024 г. по досъдебно производство, водено под надзора на СГП, следователи от отдел „Киберпрестъпления“ на Националната следствена служба, съвместно със служители на ГДБОП, са предприели действия по разследването – претърсвания и изземвания, при които са проверени над 20 адреса на територията на страната. В хода на операция е установен и задържан – Теодор Илиев, представящ се в онлайн пространството с псевдонима „Емил Кюлев“. В хода на операцията е иззета компютърна техника, в т.ч. и персонален лаптоп, който задържаният се е опитал да унищожи.

Спрямо него са повдигнати обвинения по чл. 319а, ал. 1; 319б, ал. 2, както и по чл. 216, ал. 3 от Наказателния кодекс. Предстои възлагането на експертизи на иззетата техника. Извършени са разпити на свидетели. Действията по разследване на престъпната дейност на продължават. От СГП ще поискат от Софийския градски съд налагането на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Още през 2020 година, тогава непълнолетен, той започна да изпраща имейли до медии, в които обясняваше и предлагаше да продава данни от МВР, съдилища, прокуратурата, парламента, медии и частни компании.

Теодор Илиев се укриваше в Сърбия. Твърдеше, че е близък с Алексей Петров, но малко преди убийството, нападна Петров с обиди. През юли миналата година източи данните на над 2 милиона и 200 хиляди души от застрахователна компания, която се смята за контролирана от Алексей Петров.

Според наши източници, по време на ареста Илиев се е държал нагло и обяснявал колко харесва Путин и Русия.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *