Замъгленото зрение крещи за тумор в мозъка

През последното десетилетие случаите на тумори в мозъка главоломно нарастват. Медицината твърди, че повечето са лечими, но само ако се хванат навреме.

Всъщност в сравнение с другите форми на рака мозъчните тумори са относително рядко срещан проблем – само 1,5% от всички туморни заболявания. За съжаление обаче, много трудно се поддават на лечение. Те са първични, т.е. когато се развиват от тъканите на главния мозък, и вторични – т.е. метастази от други органи. Най-опасен е т.нар. мултиформен глиобластом, но пък е най-рядко срещан – само 2-3 заболявания на 100 000 жители.

Главоболието е най-чест и най-ранен симптом за тумор на главния мозък. Болката може да е тъпа, непосилна, пукаща. Появява се обикновено или се засилва през втората половина на нощта или сутрин. Както и при стрес и физическо напрежение, пише Ретро. Повръщането също е типичен симптом, често възниква сутрин на гладно, съчетано с главоболието, без да е свързано с приема на храна. Понякога възниква заради промяна на положението на главата.

Главозамайване, чувство за въртене на предметите или на самото тяло, сякаш земята под краката се клати, отново алармира за проблем. Възниква под формата на пристъпи при определено положение на главата, но обикновено е късен симптом.  Психическите разстройства също трябва да се вземат под внимание, ако на фона на ясно съзнание се забелязва нарушение на паметта, на мисленето и възприятията, както и на способността на човек да се съсредоточи.

Болните не могат да назоват имената на близки хора, адреса си, освен това трудно се ориентират в пространството и времето, стават раздразнителни, лекомислени, агресивни, склонни към немотивирани постъпки. Появява се негативизъм или апатия и вялост. Наблюдават се и халюцинации. Епилептичните припадъци могат да бъдат първи признак на заболяването, особено ако започнат да възникват без видима причина след 20-годишна възраст.

Обикновено честотата на припадъците се увеличава. Най-страшни са обаче проблемите със зрението. Тогава, когато чувството за облак пред очите и малки мушици стане ежедневно, със сигурност става дума за нарушение на мозъчната дейност, което може да бъде предизвикано от злокачествено образувание. Обикновено смущенията се появяват сутрин, но понижават изцяло качеството на зрението. Освен това болният може да се оплаква от болкова или тактилна чувствителност, нарушение на слуха или говора, хормонални разстройства.

При наличие дори само на няколко от изброените симптоми непременно потърсете консултация със специалист. В най-нерисковата група да заболеят от мозъчен тумор подадат хората с повишена кръвна захар, защото е медицински доказано, че тя има свойството да създава защитен механизъм, който не допуска развитието на подобен тип образувания. Тя обаче също върви с редица неприятности, сред които най-опасен е диабетът.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *