Зам. кметът на община Благоевград В. Павлова засекрети среща за финансиране на училищата с мотив мерки срещу Ковид-19, но остави 30 директори рамо до рамо

Зам. кметът по културатата и хуманитарните дейности в община Благоевград Василиса Павлова и ръководителят на звено „Общинска охрана и обществен ред“ Явор Христов засекретиха срещата по обсъждането на формулата за финансирането на училищата и детските градини в Благоевград. Самата среща бе насрочена за понеделник в 15.00 часа в зала 5 на общината и на нея присъстваха повече от 30 души – директори и представители на образователни институции, синдикатите, главният експерт „Фиананси и бюджет“ Стояна Иванова, Галина Адамова от отдел „Образование” и В. Павлова. В началото зам. кметът критикува директорите на училища, че за разлика от колегите си от детските градини, не са се включили в инициативата на общината за украсяване на дръвчета в центъра по повод Баба Марта. Тя бе категорична, че по този начин ще се покаже отношение към инциативата, и поиска да разбере защо само едно учебно заведение е заявило участие. Част от директорите обясниха,че са много натоварени около кампаниите по предстоящите държавни зрелостни изпити и националните външи оценявания и са пропуснали изпратените им имейли за мероприятието, но все пак няколко се съгласиха да се включат.

Галина Адамова пък съобщи, че по общинския план за интегриране на ромските деца за 2020 г. са останали 3200 лв., неизразходвани заради пандемичната обстановка, и от общината са закупили с тях 18 таблета. По предложение на медиаторите устройствата ще бъдат раздадени на ученици от социално уязвимите групи, за което директорите ще бъдат информирани с имейл.

Любопитното бе, че малко след началото на срещата В. Павлова излезе от залата, върна се, а минути след това пристигна гардът Явор Христов. Ръководителят на звено „Общинска охрана и обществен ред” попита дали на съвещанието присъстват представители на медиите. Така единственият репортер, дошъл да отрази събитието, този на вестник „Струма”, бе помолен да излезе, с мотив спазване на противоепидемичните мерки. Още по-любопитно бе обяснението на зам. кметицата В. Павлова: „Има вид дискриминация. Само един вестник, само една медия идва на срещите ни. Така че искаме поне едно работно съвещание да бъде не при затворени врати, а без присъствието на медиите”, заяви В. Павлова и допълни, че ако преценят, от общината ще си пуснат информация за срещата.

Поведението на общинските служители озадачи мнозина от директорите, които сами се свързаха с репортера на „Струма” след срещата, за да изразят недоумението си от случилото се. „Институциите трябва да търсят съдействие от медиите да дадат гласност на работата си и на решенията си, а не да се крият от обществеността”, категорични бяха директори. И съобщиха, че в крайна сметка на  съвещанието вчера не се е случило нищо съществено по простата причина, че формулата за финансиране на училищата не се измисля и съставя от съответната община, а на държавно ниво. Най-общо делегираните бюджети се определят по три разходни стандарта – за училището, за брой ученици и на паралелката, като парите идват от държавата. На местно ниво може да се пипа т.нар. резерв, който на срещата вчера е намален от 0.5 процента за миналата година, на 0.45 за тази. Другото, случило се, е, че от общината са отхвърлили предложение да финансират разкриването на логопедични кабинети в училища, с аргумента, че е изпуснат срокът за кандидатстване по национални програми. Подобно искане от малки учебни заведения имаше и миналата година, но тогава също не бе удовлетворено.

Любопитното бе, че докато от общината оправдаха отказа си да допуснат единствения проявил интерес към срещата журналист с мерките за безопасност, в същото време наблъскаха директорите един до друг, без да им осигурят необходимата дистанция. Това очевидно смути и мнозина от присъстващите, които с влизането си се оглеждаха къде да седнат, но в крайна сметка заеха местата си на столовете, подредени „рамо до рамо” в няколко реда.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

2 Коментара

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *