
Краставици от сметище в Гърция са продавани на борсата в Кърналово за 60 ст. килото, а зеленчукът е бил третиран с инсектициди, разказа гневен Иван Кабуров, зам. председател на Българската асоциация на оранжерийните производители. Зеленчукът от сметището се е появил на борсата по времето, когато на пазара са излезли първите български краставици по 2 лв., правейки дъмпинг на българските оранжеристи, но най-вече заплашвайки здравето на потребителите. Кабуров сподели за тази криминална проява на наши „вносители“ след коментар на законопроекта за веригата на доставки на земеделски продукти и храни, чиито текстове са на обществено обсъждане до 14 юли на онлайн страницата на Министерство на земеделието и храните. Припомняме, че част от тях касаят именно проследимостта и прозрачността при доставките на храни.
Иван Кабуров увери, че това не е прецедент, а практика, пред която нашите контролни органи си затварят очите. Той обясни пред „Телеграф” схемата, по която обичайно действат недобросъвестни търговци.
„Когато гръцките оранжерии приключват с един вид култура, те третират с инсектициди растенията, за да ги обеззаразят за следващите насаждения. Следва карантинен срок от две седмици, защото препаратите са много силни и могат да причинят отравяне. Те почистват и изхвърлят на сметището остатъците. Този период обичайно съвпада с времето, когато излизат първите български оранжерийни зеленчуци. От това се възползват нашите търговци. Те предлагат на съседите да им почистят оранжериите и вместо отровените растения да бъдат унищожени, се появяват на нашите борси”, разказа Кабуров.
„Това е само част от бедата, защото в много случаи се преопаковат в кашончета и се предлагат като българска стока на по-високи цени напълно безнаказано.
Вместо държавата да защитава родните производители, в момента, в който нашата продукция излиза екстра и първа качество, реално държавата позволява второ и трето качество да прави криминална конкуренция на нашите продукти“, възмути се производителят.
Той направи горчив извод, че страната ни се е превърнала в кошче за боклук на съседните страни, което е срамота.
„Тук влиза стока, опакована в чували, и се конкурира с нашата продукция, когато българската е на по-високи цени, защото климатът и условията са такива – да излизаме по-късно на пазара. Отгоре на това ние не пръскаме с тези забранени за Европейския съюз пестициди, с които пръскат в Анталия, Албания и Македония. Много хора не го купуват това нещо, но други се увличат по ниските цени, защото мнозина едва свързват двата края, но това не означава, че трябва да се отровят. Българските институции трябва да гарантират, че поставеното на масата е чисто и с качество“, продължи възмутен Иван Кабуров.
Браншовикът разказа вбесен и за начина, по който изкупвачи се отнасят с малките и средни български производители на зеленчуци по борсите.
Повечето от тези земеделци заставали сутрин в 3,30 ч. на борсите, подложени на унижение, става ясно от разказа му. Те обичайно са избутвани настрани, седнали на столче като просяци пред кашонче с продуктите си и чакат да ги продадат. Покрай тях минават „джамбази“, подритват кашончетата и им казват: „Искаш ли да те отърва от това (все едно че е боклук – б.а.) за 1,20 лв., вместо за тези 2 лв., които искаш. Това е толкова унизително, фермерът губи всякакво желание да се труди, развива и да си върши работата“, обобщи Иван Кабуров.
„Фермерът трябва да продаде до 56 часа стоката си, след това отива да прибира другата си продукция или да извършва други мероприятия. А арогантният търговец, след като се е сдобил с качествени зеленчуци за 1,20 лв. килото, след това ги продава на 2 лв. и печели по 80 ст. на кг. Така без усилие ограбва печалбата на земеделския производител, който се труди от сутрин до вечер и инвестира в какво ли не, за да може да произвежда. С тези 1,20 лв. той ще си покрие просто разходите“, приключи Иван Кабуров.
Новият проектозакон за проследимостта на хранителната верига, според Иван Кабуров, може да бъде спасение за фермерите, които произвеждат. Според текстовете първи е земеделският производител, който трябва да продава над себестойност. Следващият купувач има право да слага надценка до 10%, а последният продавач има право да увеличи с 20% надценката. Този закон, ако се приложи правилно, ще се окаже полезен за фермерите. Това е последната сламка за спасение на българските производители.
Според оранжерийния производител зеленчуците се продават от малки земеделци, които не издават фактури, но всъщност те се оказват търговци и спекуланти, които не плащат данъци и ДДС и внасят продукция на занижени цени, а всички пари влизат в черни каси. Той изтъкна, че другото, което е задължително, е потребителят да изисква касова бележка. „Всеки един търговец е длъжен да я издава. Първо, за да се проследи колко количество е продал като продукция и да започне да си внася ДДС-то. Второ, защото, ако от сергията на пазара си купите домати и краставици и вечерта се натровите, ако нямате касова бележка, тези, които са ви ги продали, ще кажат, че не сте ги купили от тях, а ако имате касов бон, ще осъдите този, който ви е натровил.
Така има справедливост и за производителя, и за хазната, и за клиента, и за честния търговец, който издава касова бележка и си плаща данъка”, категоричен е Кабуров.