НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
броколи – 150 г
карфиол – 150 г
моркови – 1 бр.
моцарела – 60 г
твърдо сирене – 30 г
галета – 2 с.л.
ЗА СОСА
краве масло – 25 г
брашно – 25 г
прясно мляко – 250 мл
индийско орехче – 1/2 ч.л. на прах
сол
черен пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разделяме броколите и карфиола на цветчета, а морковите нарязваме на кръгчета.
Бланшираме зеленчуците в подсолена вода за 3-5 минути, отцеждаме много добре и ги прехвърляме във форма за печене.
В малка тенджера или тиган загряваме маслото, добавяме брашното и след минута – млякото.
Овкусяваме със сол, черен пипер и индийско орехче и готвим до сгъстяване.
Махваме бешамела от котлона и добавяме накъсаната моцарела.
Заливаме със соса зеленчуците, отгоре поръсваме с галетата и настърганото твърдо сирене.
Запеканката с броколи се пече в предварително загрята на 190°С фурна за около 20 минути.
Запеканката с броколи и сос бешамел под хрупкава коричка е много вкусна.