Заплатата в общинските избирателни комисии стига 1400 лв.

Заплата в общинските избирателни комисии за местния вот през октомври ще стига до 1400 лева, като минимумът ще е приблизително 1000 лева. Това става ясно от решение на ЦИК за възнагражденията на председателите и членовете на ОИК.

Така най-много ще взима шефът на общинската избирателна комисия в София – 1400 лева, а неговият заместник 1330 лева, съобщава „Монитор“. Също толкова ще взима секретарят на ОИК в столицата, а обикновените членове по 1270 лева. Сумите за останалите общински избирателни комисии варират в зависимост от това за колко секции попадат в техния район. В по-малките общини – с до 350 секции, председателя ще взима по 1060 лева.

Заплатата скача до 1175 за председател на общинска избирателна комисия с до 1000 секции. Най-ниското възнаграждение за обикновен член е 960 лева. Сметките показват, че сумите са увеличени от 110 до 300 лева за различните позиции в комисиите, спрямо местните избори през 2015-та година, когато шефовете на ОИК са взимали между 810 до 1100 лева.

Всяка ОИК ще има право да наеме допълнителни експерти и технически сътрудници, които да подпомагат тяхната работа през месеците до изборите, които пък ще взимат заплата съответно по 780 и 560 лева. Наред с това ще бъдат назначени и допълнителни сътрудници, за да борят опашките при предаване на протоколите и книжата в изборния ден от страна на секциите. За целта на тях ще им се отпуска еднократно възнаграждение в размер на 100 лева.

Броят на сътрудниците се определя с решение на ОИК, като за всеки 100 секции ще има по един помощник. На последните местни избори през 2015 година при предаването на бюлетините и книжата в зала „Арена Армеец“ в столицата се стигна дори за „заложническа драма“.

Тогава над 5000 човека стояха почти две денонощия в залата, заради липсата на достатъчно добра организация при предаването на изборните протоколи. Заради нечовешките условия към залата непрекъснато хвърчаха линейки. 117 души бяха прегледани от медицински екипи, 12 души бяха приети в болница. Заключените писаха апели за помощ по прозорците и се оплакваха, че нямат възможност да излязат. ЦИК тогава се опита да тушира проблема, като изпрати 50 походни легла и храна.

Партии и коалициите трябва да се регистрират в ЦИК до 11 септември, а в ОИК – до 16-ти, показва пък хронограмата за местния вот на сайта на ЦИК. Крайният срок за регистрация на кандидатските листи за общинските съветници в ОИК пък изтича на 24 септември.

Само ден по-късно ОИК трябва да предостави на ЦИК пълния списък с кандидатите, които ще се борят за вота на гражданите за местен парламент. Самата кампания за вота пък започва на 27 септември. Най-късно до 12 октомври гражданите трябва да подадат заявление до общината, ако искат да гласуват по настоящ адрес, ако той се разминава с постоянния им.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/mestni-izbori-19/2019/08/21/zaplatata-v-obshtinskite-izbiratelni-komisii-stiga-1400-lv.420345

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *