Заплаха от експлозия в Петричко заради предаварийно състояние на транзитен газопровод

Транзитният газопровод за Гърция при преминаването му в коритото на р. Струма в района на петричкото с. Чучулигово е в предаварийно състояние, тъй като тръбата, по която се изнася газ в Гърция, в момента е на по-висока кота от дъното на реката и при продължаване на ерозията на брега има опасност същата да бъде разкрита – това алармира държавното дружество „Булгартрансгаз” ЕАД, което е собственик и оператор на газопреносната мрежа за транзитен пренос на природен газ през България до съседните държави Румъния, Турция, Гърция и Македония.

Вследствие направените огледи и геодезическо заснемане дружеството е категорично, че въведеният в експлоатация през 1995 г. транзитен газопровод на места се е приближил едва на 5 метра от вертикалния ляв бряг на реката. Състоянието на реката в този участък е в пряко следствие от интензивното вземане на инертни материали от Струма от гръцка страна – това довело до падане на речното дъно с 2-3 метра спрямо 60-те години на миналия век, когато е проектирано тръбата да бъде положена точно тук. В момента защитната дига на левия бряг е висока 3 метра, бермата /б. р. ивицата земя, оставена между реката и дигата/ е променлива и варира от 15 до 50 метра, като на места е обрасла с дървета и храсти, речното корито достига до 250 м и целият този участък се нуждае от незабавни укрепителни мерки, твърдят хидроспециалистите. Според тях трябва да бъдат изградени напречни укрепителни съоръжения от едра скална маса, под тях да се положи геотекстил за повишаване стабилността на съоръжението, а в участъка, в който ерозията е стигнала най-близо до газопровода, бермата да бъде възстановена с тонове земна маса.

Искането на компанията е да започне спешни укрепителни мероприятия по реката, като същите се извършат по време на маловодие. Заради неотложността на ремонта собственикът на газопреносната тръба е задействал всички институции накуп, за да може да събере разрешителните до юли месец следващата година, когато реката влиза в периода на маловодие, продължаващ до октомври.

„Булгартрансгаз” е входирал искания до Министерството на околната среда и водите за стартиране на процедура по издаване на разрешително за ползване на воден обект, а пред Министерството на земеделието и горите фирмата настоява за предварително съгласие за промяна предназначението на 3,1 дка горски имоти, върху които да обособи 3 работни площадки. След разрешителните следва съгласуване на техническия проект с органите, отговорни за експлоатацията на хидротехническите съоръжения, и още куп съгласувателни от различни институции.

Басейнова дирекция Западнобеломорски район първа даде съгласието си за спешния ремонт заедно с една страница забрани, към които следва да се придържа „Булгартрансгаз”. Всички те са насочени към опазване на водите и почвите от замърсяване по време на строителните дейности.

Ако районът не бъде незабавно укрепен, газопреносната тръба при с. Чучулигово може да се окаже доста опасна за живеещите наоколо. Най-честите аварии по газопреносната мрежа са нерагламентирано изтичане на газ, което може да доведе до пожар или експлозия. Въпреки че природният газ не е токсичен, той влияе върху устойчивостта на централната нервна система, а при голяма концентрация на газа във въздуха намалява съдържанието на кислород и е възможно задушаване. Друга опасност, ако газопроводът изскочи над реката, е уязвимостта му от удар на мълния, поради което металните газопроводи задължително се заземяват.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *