Започва Сирната седмица, предхождаща Великия пост

На 24 февруари църквата отбелязва началото на Сирната седмица – дните, предхождащи Великия пост. Тя започва след Месни Заговезни и приключва с празника Сирни заговезни на 2 март. След това започват постите.

По време на Сирната седмица не се яде месо, но все още е разрешено да се яде мляко, сирене, яйца, риба. 

Според народните вярвания ако на този ден има слана, пролетта ще закъснее, а ако има топене на снега, пролетта ще е ранна. Ако има вятър, това показва ветровито лято. Слънцето пък февруари обещава добра реколта.

Забранява се физическа работа, особено с добитък и вълна. Смятало се, че нарушаването може да доведе до болести сред животните. Не трябва да се карате – за да не донесете нещастие на семейството си. На този ден стопаните се молят за здравето на своите животни. Оборите се пръскат със светена вода, маково семе или сол.



Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *