Започнаха предклинични тестове на 5 ваксини срещу COVID-19 в Италия

В Италия започнаха предклиничните тестове на пет ваксини срещу коронавируса. Всички такива ще се извършват от биотехнологичната агенция „Такис“, а резултатите се очакват в средата на май, предаде БТА.

Тестовете върху хора могат да се проведат през есента, заяви Луиджи Аурисико, ръководител на компанията. Ваксините се базират на различни участъци на протеина Спайк – основното оръжие, с което вирусът атакува човешките дихателни клетки.

Тестовете са разрешени от министерството на здравеопазването и се провеждат върху мишки. Резултатите ще бъдат анализирани от компанията „Такис“ заедно с научно-изследователския институт Спаланцани. След анализите ще бъде направена оценка коя ваксина от петте се е представила най-добре на тестовете.

Петте ваксини са получени от фрагменти от генетичния материал на вируса, които отговарят на различни зони от протеина Спайк, който коронавирусът използва, за да се прикрепи към клетките на човешката дихателна система и да проникне вътре в него.

И петте ваксини се основават на технологията, наречена електропорация, която представлява инжектиране в мускула, последвано от кратък електрически импулс, което улеснява проникването на ваксината в клетката и активира имунната система. Компанията „Такис“ е успяла да достигне до тази фаза на изпитания без чуждо финансиране, но сега организира акция от типа краудфъндинг с цел събиране на нужната сума, за да се премине към следващите фази на разработване на окончателната ваксина.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *