Започна издаването на зелени сертификати за преболедували COVID-19

Системата за генериране на зелен цифров сертификат вече издава и сертификати за преболедували COVID-19, съобщиха от „Информационно обслужване“. Всички преболедували коронавирусна инфекция, които фигурират като потвърдени случаи с положителен PCR резултат в Националния регистър за борба с COVID-19, ще имат възможност да изтеглят цифровия вариант на европейския зелен сертификат от https://www.his.bg/bg/dgc, секция „Аз и моето семейство“, без да е необходим квалифициран електронен подпис (КЕП).

Още в първите минути, в които системата заработи, над 1000 преболедували получили своите документи, а от влизането на европейския регламент в сила от 1 юни до днес са издадени над 100 000 зелени цифрови сертификати. Броят на преиздадените сертификати от вчера, когато започна прегенерирането на вече издадени документи, надхвърли 60 000.

Всички, които желаят да получат зелен цифров сертификат и са доказано преболедували COVID-19, като по време на лечението са били поставени в изолация в лечебно заведение за болнична помощ или в домашни условия, трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и специален SMS код. Той ще бъде изпратен на всеки, който е предоставил номер на мобилен телефон на оторизираните власти при въвеждане на данните му в COVID регистъра.

Сертификатът е валиден 180 дни след датата на първия положителен PCR тест за COVID-19. В момента, по изискване на ЕК и според действащия регламент, наличието на положителен антигенен тест не е основание за издаване на европейски зелен сертификат.

На този етап са налични са сертификатите за ваксинация и за преболедували COVID-19 лице. Документите за негативен тест за наличието на вирус ще са достъпни през втората половина на юни.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *