Започна одит на информационните системи на НАП

Пълен одит на информационните системи на Националната агенция за приходите започна от сряда, предава Нова ТВ. Одитът ще бъде извършен с помощта на външна компания и ИТ екипа на приходната администрация.

Всички информационни системи, приложения и инфраструктура на НАП са подложени на тестове за техническа уязвимост. Тестовете ще се извършват чрез автоматизирани и експертни ръчни средства. Целта е да бъдат идентифицирани публично достъпните информационни ресурси на организацията, след което да се извърши проверка за уязвимости в глобалните бази данни, съхраняващи такава информация.

Публичните софтуерни системи, разработени специално за нуждите на НАП, се тестват и в ръчен режим за идентифициране на различни класове проблеми при реализацията и/или конфигурацията им.

В Агенцията се извършва и одит на уязвимостите на публични и вътрешни ресурси, въпроси, свързани с аутентикацията, управление на идентификацията, ограничения и управление на достъпа, криптография, дизайна на системите и др.

В зависимост от откритите проблеми и предложените решения, ще бъдат разработени процедури за коригиращи действия.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Само питам?

    А професора Константинов за какво е вземал милиони години наред, след като фирмата му не е правила тестове и не е защитила НАП? Каго ще ги връща с лихвите? Кога ще му прекратите договорите?

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *