ЗАПОЧНА СЕ! Откриха сезона на кукерските курбани в Симитлийско

От днес до… късна есен. Започнаха кукерските курбани. Едни задружни веселби, организирани от кукерите с дарове от хората за хората. Единствени и само в симитлийска община кукерите дават курбан за общото добро и сплотеното приятелство.

Кукерите от Сушица  по традиция откриват сезона на кукерските курбани. За техния празник, също по традиция  винаги вали дъжд, може би за да им върви по вода и през новата година. Дъждът днес отново не ги спря да опънат дълги трапези в двора на кметството в селото и вдигнаха наздравици.

Част от персонажите, които по традиция излизат на 14 януари, пременени в кожи и  костюми, си припомниха, че идва време за нова подготовка за Сурва.

Близки и приятели  на кукерите бяха поканени от кметa на селото Георги Митрев да се почерпят за здраве. Няколко вкусни казана курбан бяха приготвили готвача. Сред гостите бе и общинският кмет Апостол Апостолов, който с удоволствие споделя празника с приятелите си от кукерската група на Сушица.  Кметовете на Крупник, Полена, Градево и Черниче също бяха гости на празника.  Жива музика  и веселие ще има до късно вечерта, както подобава.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *