Започнете деня правилно: Ето кои са храните, които регулират кръвната захар и дават енергия

Храните и напитките, които консумираме рано сутрин, са от голямо значение за метаболизма и енергийните ни нива през останалата част от деня. За диабетиците идеалните продукти за започване на деня са тези, които ги карат да се чувстват сити за по-дълги периоди, намаляват отделянето на глюкоза и осигуряват достатъчно енергия през целия ден, без драстично да повишават нивата на кръвната захар.

Поради това те трябва да са внимателни с какво започват деня си, отбелязва агенция „Фокус“. Балансираната диета е от решаващо значение за предотвратяване на скокове или спадове в нивата на кръвната захар. Ето някои храни и напитки, които могат да помогнат за намаляване на инсулиновата резистентност:

Чай с канела: Многобройни проучвания показват, че канелата може да е полезна за подобряване на нивата на кръвната захар. Смята се, че подправката имитира инсулиновата активност в организма. Следователно пиенето на билков чай, обогатен с канела на прах сутрин, може да се окаже полезно за контролиране на нивата на кръвната захар през целия ден.

Овесени ядки: Овесените ядки забавят храносмилането, което от своя страна помага за предотвратяване на внезапни скокове в нивата на кръвната захар.

Бадеми: За тези, които се борят с ниски нива на кръвната захар през деня, яденето на шепа накиснати бадеми или орехи като лека закуска в началото на деня може да се окаже полезно.

ПлодовеТези, които изпитват хипогликемия, могат да опитат да консумират плодове с ядково масло, за да поддържат нормално ниво на кръвната захар през деня. Предвид ниския си гликемичен индекс, някои плодове като авокадо, ябълки, череши, къпини, ягоди, праскови, грейпфрут и сливи са полезни за хора, страдащи от диабет тип 2.

Протеини: Известно е, че протеините забавят храносмилането и предотвратяват големите скокове в нивата на кръвната захар. Можете да добавите яйца към сутрешната си диета, тъй като те също така насърчават чувството за ситост.



Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *