Заради нередовно призован свидетел отложиха делото срещу жената на Ембака за аферата с краден трактор за 110 хил. лв.

Заради неявяване на нередовно призован свидетел мегаделото, което се води в Районен съд в Сандански срещу Десислава Първанова, съпруга на добилия скандална известност санданчанин Емил Първанова-Ембака с убийството на АМ „Струма”, бе отложено за месец юли. Съдия Иван Филчев в Районен съд – Сандански не даде ход на делото, след като в залата за пореден път не се яви сандачанинът Йордан Сезанов, за когото стана известно, че е във Франция и не е открит на адреса му по лична карта.

Съпругата на Ембака е обвинена за откраднат от дружество „Агробулдин“ ЕООД трактор, марка „John Deer 6140 R“ на стойност 110 508 лв. В РУП – гр. Елин Пелин първо е било образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Междувременно до органите на РУ на МВР в гр. Сандански постъпила информация, че противозаконно отнетият трактор се укрива от обвиняемата Първанова и съпруга й в района на Сандански.

Както „Струма” писа, Районна прокуратура – Сандански е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Десислава Първанова за извършено от нея престъпление по чл. 215, ал. 1 НК. Установено е, че  тракторът бил последователно транспортиран от гарата в Сандански до фамилната ферма на Ембака в с. Лешница, а след това в наетото специално за целта хале на бившата консервна фабрика в града с цел неговото укриване.

В резултат на проведените оперативно-издирвателни мероприятия от служители на РУ на МВР – Сандански било установено местонахождението на машината, както и самоличността на лицата, свързани с кражбата.

Пред разследващите жената на Ембака твърдяла, че тракторът е внесен от Америка. При извършения оглед инспектори на Агенция „Митници” са констатирали, че в контейнера, с който тя твърдяла, че е пристигнала пратката, е установено наличие на останки от изгорял трактор, както и лек автомобил. Напълно унищожени били електрическата система на трактора, гумите, седалките, стъклата, както и двигателят, от който останала само металната част. Вещото лице не открило номер на рама и двигател, тъй като това било невъзможно предвид състоянието, в което се намирала вещта.

След изготвяне на оценката и плащане на дължимите мита и такси контейнерът бил освободен от митницата и транспортиран до жп гара в с. Дамяница. При пристигането му на гарата е била и Първанова, която лично присъствала при разтоварването на стоките, намиращи се в него, а именно лек автомобил „Ауди“ и обгорели части от трактор. Обвиняемата лично видяла какво точно било внесено от Америка.

В хода на досъдебното производство била извършена трасологична експертиза на крадения трактор, която установила наличие на интервенции по заличаване на оригиналния номер на рама с шлайф и набиването на друг. При извършената софтуерна проверка на бордови компютър, инсталиран на трактора от производителя, на дисплея се изписали реалните номера на рамата и двигателя на машината, които съвпадат с тези на трактора на фирма „Агробулдин”, което потвърждава кражбата.

Обвинението срещу Първанова е за вещно укривателство с цел имотна облага. Тя предполагала, че тракторът е придобит чрез престъпление, но въпреки това го държала на място, неизвестно както за неговия собственик, така и за компетентните държавни органи. За този вид престъпление законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от една до шест години.

 Делото стартира още през 2017 г., но след отлагане на заседания по различни причини до произнасяне на присъда не се стига.

ЕКИП „СТРУМА”

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *