Затворническата администрация в Бобов дол осъдена да плати обезщетение на бивш пандизчия

Иск за 10 000 лева обезщетение отправи срещу Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ – София Йордан Йорданов, изтърпял присъда в Бобовдолския затвор. Сумата е за претърпени неимуществени вреди от нечовешко отношение на администрацията в затворническото общежитие в Самораново и в затвора в Бобов дол, застрашаващо здравето и сигурността му, довело до притеснение, унижение и депресия вследствие на неправомерни действия и бездействия на администрацията, е записано в иска. То се изразява в неназначен контролен медицински преглед след извършена операция от херния, в резултат на което е получил оток на раната, както и неправомерно използване на белезници по време на престоя в болнично заведение за оперативно лечение за период от 4 дни – от 11.01. до 14.01.2016 г.

Йордан Йорданов твърди, че поставянето на белезници при лечението му е неадекватна мярка и проява на нехуманно отношение спрямо лишения от свобода. В представено писмено становище на затворническата администрация се сочи, че контролният преглед не е надлежно предписан от лекар, по която причина лицето не е конвоирано, както и че употребата на белезници в лечебното заведение е оправдано с оглед законовите предпоставки.

Заключението на прокурора е, че предявеният иск е доказан по основанието си, но е завишен по размер. Йорданов има няколко изтърпени присъди, наложени от магистратите в Перник. В досието му са записани такива за незаконно притежание на боеприпаси и взривни вещества, а също и за грабеж. Освободен е условно предсрочно преди малко повече от една година.

Във връзка със здравословното състояние на Йорданов от затвора в Бобов дол представиха медицинска справка от 31.05.2012 г., изготвена от директора на медицинския център, в която има данни за многократни опити за самоубийство в миналото с поглъщане на психотропни таблетки, поради което е заведен на отчет в психиатричен кабинет в Перник с диагноза „депресивно разстройство“. В справката се сочи, че при постъпване в затвора е проведена и консултация с психиатър, който предписва болнично лечение. Затворникът е бил хоспитализиран с диагноза „реактивно депресивно разстройство“. 

В показания пред съда служители в затвора в Бобов дол твърдят, че са го охранявали денонощно по време на престоя му в болницата след извършената му операция, като двамата са давали дежурства по 12 часа, както е била издадената заповед на началника на затвора, с оглед опитите за бягство на осъдения и личностните му особености и с цел гарантиране безопасността на служителите и на персонала на болницата. Йорданов е бил фиксиран към леглото с поставяне на белезници на единия крак, а при конвоиране до тоалетната или навън са връзвани и двата му крака.

Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *