Затягат контрола в столичните автобуси

Контрол на гратисчиите във всеки автобус в София. Възможно ли е? Центърът за градска мобилност в столицата изпробва нов начин на контрол на пътниците в крайградските линии, а именно кондуктор във всеки автобус, предава Нова тв.

През 2016 г. контрольорите в София са направили близо 10 милиона проверки. Резултатът от тях – 60 000 глобени. Към момента 10% от пътниците се возят гратис.

В София работят 220 контрольори, ако във всеки автобус се назначи кондуктор, то ще трябват минимум още толкова хора, които да покрият крайградските линии. Плановете обаче не включват наемане на нови хора.

Линия 27 в София е пилотният проект на Центъра за градска мобилност, с който ще се провери дали е изгодно във всеки автобус да има контрола. За ден работа кондукторите отчитат бум на закупените билети.

Постоянен контрол обаче няма как да бъде въведен.

Бургас въвежда постоянния контрол през 2002-ра и резултатите са видими.

А освен да следят за изрядността на пътниците, кондукторите имат и друга задача – да стоплят отношенията между пътници и проверяващи.

Дали ще има кондуктори в крайградските линии ще стане ясно в края на годината. Тогава трябва да започне и същинската работа по тикет-системата на София.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *