Защо доматите са най-добрата храна в жегата?

Ястията с домати са особено предпочитани през лятото, най-вече тези от тях, които не изискват топлинна обработка. Дори сурови, доматите ни набавят ликопен, витамин С, калий и фолиева киселина. Ползите им се увеличават като добавите зехтин към тях.

В тях се съдържат 93% вода, което ги прави отлично средство за избягване на дехидратацията. Освен това заради съдържанието на калий, те оптимизират дейността на сърдечно-съдовата система. Всички знаем, че тя е подложена на голямо натоварване, особено през летния сезон.

Не забравяйте да добавяте доматите към сандвичите и салатите, които консумирате през лятото.

Може да приготвите и студен сос от тях, който е идеалното допълнение към всяко ястие – просто пасирайте доматите заедно с желаните свежи подправки – босилек, магданоз, джоджен. Друг вариант е да си приготвите ледени кубчета от домати, които да добавите към любимите си коктейли. Пасирайте доматите и след това ги прецедете през метална цедка, за да премахнете излишните семенца. След това изсипете сместа във формички за лед и я замразете във фризера.

loading...


Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *