Топ теми

Защо недоволстват фармацевтите в Благоевград?

Недоволство на собственици на аптеки в Благоевград. Причината според тях е, че от здравната каса предприемат нормативни промени за да не плащат сума за всяко от предписаните лекарства, за които аптеките не слагат надценка. Това е и причината от бранша да заплашват и с прекратяване на договора с НЗОК.

Извършване на две дейности за два пъти по-малко пари – така фармецевтите тълкуват въпросните промени на наредба 4, в която са описани правилата за изписване на лекарствени продукти. Благоевградските фармацевти бяха категорични, че така не може да се продължи работата с НЗОК.

„Ние реално ще трябва да си плащаме, че работим с НЗОК“, категорична е Елица Петрова – фармацевт.

„НЗОК иска да плаща не два, а пет пъти по-малко за това, което ние ще правим“, категоричен е Евгени Андонов – председател на Регионалната фармацевтична колегия – Благоевград.

„Това са 420 евро символично 4 милиарда и 200 милиона евро е бюджетът на НЗОК, а тези 2 евро са за аптеките“, отбеляза Константин Качулев – фармацевт.

От бранша в Благоевград попитаха как да продължават да се издържат аптеките. Предупредиха, че това е предпоставка да бъде спряна работата с НЗОК. Предложиха на 19 юни, точно преди да бъде входирана наредбата, от Министерство на здравеопазването да разгледат техните предложения.

От НЗОК излязоха с позиция, в която се казва, че промените имат за цел да оптимизират бюджета на Касата, съобщава БНТ.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *