Защо не трябва да се отказвате от вечерята?

Съществува мнение, че избягването на вечерята допринася за отслабването. Със сигурност много от вас са се опитали да се придържат към този подход, но скоро са се отказвали. Може би просто ви липсваше сила на волята?

„Със сигурност“, може да си помислите. Наистина в началото преходът към две хранения на ден се понася лесно. След няколко дни, вечер, усещането за глад започва да се засилва. В резултат на това човек не може да издържи и яде нещо преди лягане, вярвайки, че това няма да повлияе на диетата му. Обаче тези хора, които постоянно отказват от вечеря, впоследствие натрупват тегло незабелязано, коментира китайският вестник Sohu.

Тези хора се ръководят от факта, че пропускайки някое от трите хранения, може да консумират една трета по-малко калории от преди. Разбира се, това ще доведе до леко намаляване на теглото, но по-голямата част от загубените килограми ще бъдат заместени от водата. Впоследствие след известно време теглото ще се върне и дори може да се увеличи,.

Всъщност хората, които прескачат вечерята, и тези, които решат да отслабнат бързо, за да „загубят толкова килограми за толкова дни“, следват краткосрочни, нискокалорични, ниско-солни и нисковъглехидратни диети, които водят до бърза загуба на течности от тялото. Водата представлява 70% от общото ни телесно тегло.

Така загубата на течности естествено ще създаде илюзията, че сте загубили няколко килограма. Ако след три дни се върнете към нормалния си начин на живот или хапнете малко повече веднъж, тялото бързо ще си върне загубената течност обратно. Ако прекалите с такава загуба на тегло, можете да загубите не само вода, но и ценни за тялото мускули. Загубата на мускулна маса ще забави основния ви метаболизъм, оставяйки ви усещане, че набирате тегло дори от вода. Тоест, когато консумирате същото количество храна като преди, тялото не само ще върне загубената вода обратно, но ще започне да съхранява голямо количество мазнини.

По този начин избягването на вечерята, както и диета с ниско съдържание на мазнини, въглехидрати и други вещества, е не само неефективно средство за отслабване, но може да доведе и до физическо изтощение. И така, как да отслабнете тогава? Най-добрият начин да отслабнете без да навредите на здравето си е да контролирате общите си калории дневно. Яжте балансирана диета и избягвайте преяждането.

В процеса на отслабване най-важното е да не бързате, обикновено можете да отслабнете до един килограм на седмица. Това е разумна степен на загуба на тегло, при която действителната телесна мазнина може да бъде намалена до желаното ниво.

Ако пропускането на вечерята е начин за намаляване на приема на калории за вас, е също толкова ефективно просто да ядете малко по-малко при всяко хранене. По този начин общият брой на консумираните калории на ден ще бъде контролиран, но ще бъде много по-лесно да се придържате към такъв режим. Внезапният преход към две хранения на ден за тези, които са свикнали да ядат три пъти на ден, може да доведе до засилен глад, лошо настроение и преяждане.

Пропускането на вечерята може значително да намали общото ви качество на живот. По-специално, ако откажете вечерята и в същото време преяждате по време на обяд, не може да се говори за загуба на тегло, напротив, ще натрупате още повече тегло. Храненето три пъти на ден, докато консумирате малко по-малко храна от обикновено, изобщо не е трудно. Въпреки това хората, които не ядат закуска или ядат много малко за закуска, не трябва да пренебрегват това хранене. Една добра закуска трябва да включва не само основни храни като хляб, бисквити, ориз или зърнени храни, но поне две храни, съдържащи протеин, като яйца, мляко, месо, бобови растения или ядки, и поне един зеленчук и плодът. За мнозина тази закуска ще изглежда много насищаща. Що се отнася до обяда, трябва да има и достатъчно количество основни продукти и ястия. Добрият обяд трябва да съдържа много и различни съставки.

Ако искате да отслабнете, тогава станете от масата с леко чувство на глад, не се наяждайте „до край“. Не трябва да пренебрегвате и вечерята, в противен случай може да искате да хапнете преди лягане, или ще бъдете принудени да заспите, чувствайки се гладен. За да намалите калориите за вечеря, добавете по-малко олио и яжте повече зеленчуци, отколкото месо.

Препоръчва се да се даде предпочитание на зърнени култури или кореноплодни култури като основни продукти. Например, заменете ориза с боб или задушени сладки картофи. Най-добре е да ядете и домашни птици или морски дарове. Сред зеленчуците е по-добре да изберете тъмнозелени или листни такива.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *