Защо са полезни ябълките

Ябълката е източник на много полезни за организма вещества: съдържа както витамини, особено А, В1, В2, С и Р, така и микроелементи – калций, фосфор, магнезий, калий, сяра и др. Богата е и на плодови киселини, пектин и танин, които подпомагат храносмилането и укрепват стените на кръвоносните съдове. При това, ябълката е 95% съставена от вода и хранителната и стойност е 85 ккал на 100 гр, така че тя е много добро средство за утоляване на жаждата или за диета.
Широко известни са и диуретичните свойства на ябълките. Благодарение на лесните за усвояване захари тя е отличен природен тоник. А влакната, които са в изобилие във всички много сладки и меки плодове, са чудесно средство за почистване на зъбите и стимулиране на венците – не напразно още в древността хората са похапвали сурови ябълки след хранене, за да почистят зъбите си.
Ябълките са много полезни при диабет – те бързо и без странични ефекти понижават нивото на холестерол в кръвта. Според някои специалисти, три ябълки на ден са достатъчни, за да се поддържат нормални нива на холестерол. Каквото и да е отношението ви към подобни твърдения, е факт, че от ябълките може да извличате само и единствено ползи.
Една ябълка на ден,далече доктора от мен.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *