Защо се влюбваме по-лесно през пролетта

Както природата, така и хората „се събуждаме“ през пролетта. Слънцето започва да свети по-ярко, ние прекарваме много повече време навън, на чист въздух, извършвайки любимите си занимания и спортни активности. Не по-маловажно е, че сме далеч от всякакви екрани.
Това съвсем закономерно повишава производството на хормоните на щастието – серотонин и допамин. Те са пряко отговорни за нашата самоувереност, добро настроение и усещането за радост от живота.  Достатъчното производство на тези хормони кара хората да чувстват по-уверени и по-привлекателни. Освен хормоналния баланс в организма, през пролетта започва и новият жизнен цикъл в природата. Това неминуемо събужда инстинкта ни за размножаване.  Все пак, човекът е представител на животинския свят и на подсъзнателно ниво ни ръководят същите инстинкти, както при животните.
За това също има обяснение в хормоналния баланс. Отговорен за събуждането ни след „зимен сън“ е хормонът мелатонин, пряко свързан със светлата част от деня. Колкото повече светлина, толкова по-малко от хормона, който буквално ни приспива.
Топлината, светлината, цветовете, които ни заобикалят, ни зареждат с повече оптимизъм и радост, а когато човек е усмихнат и позитивен, той привлича подобни емоции към себе си. Когато е топло, всичко сякаш става по-лесно, в това число и любовта.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *