Защо се нуждаем от почивка на море

„Нуждая се от витамин МОРЕ“. В началото на всяко лято социалните мрежи са препълнени с такива статуси и снимки на любимото лазурно синьо и има защо. Морето действа положително на психичното и физическото ни здраве. Затова наред с почивката на планина, много хора го избират за своя отпуск.

Реално погледнато морето не е витамин, но има способността да „зарежда“ тялото с положителна енергия и разтоварва отрицателната. В солената вода има над 80 компонента, всеки от които има своето въздействие върху организма.

Витамини, минерални соли, аминокиселини, полезни бактерии, йони, са концентрирани в морската вода, в която прекарваме часове с голямо удоволствие.

Защо морската вода е толкова полезна?

Прави кожата по-здрава и хубава

Почивката на пясъка и водата си е същинска спа процедура, която е много по-ефективна от тези, които предлагат някои салони. Вместо да ползвате продукти с морски соли, водорасли или луга, може да се доверите на лечебните свойства на солената вода за вашата кожа.

Солената вода прави кожата по-здрава. Натрият в нея е естествен ексфолиант, който не само премахва мъртвите клетки, но и насърчава регенерацията, освен това почиства от токсини.

Богата на минерали, водата има антисептични свойства и помага при рани и раздразнения. Затова дерматолозите препоръчват на хора с алергии, атопичен дерматит, розацея, псориазис и други да ходят на море всяко лято. Тогава заболяването остава в ремисия.

След почивката на морето кожата е по-суха заради жарките слънчеви лъчи, но текстурата ѝ е променена. Тя е по-еластична и хубава.

Грижи се за имунната система

Ходенето на море калява. Затова много родители водят своите деца на плаж още от малки. Различните живи микроорганизми, минерали, витамини и аминокиселини имат мощен антибактериален ефект. Те повишават издръжливостта на организма към вируси.

Много проучвания показват, че съставът на морската вода е сходен на този на кръвната плазма. Абсорбирането на водата и вдишването на йодните пари оказват положително влияние върху имунната ни система. При плуването порите се отпушват и изхвърлят токсините, които са виновни за различни болести.

Не само водата лекува

Йодните пари, които се отделят от морето рано сутрин, стимулират кръвообращението и подобряват обмяната на веществата в тялото. Много хора, които имат респираторни заболявания, правят разходки, за да се възползват от въпросните изпарения.

Парите имат противовъзпалително и оздравително действие. В тях има не само йод, а кислород, магнезий и други елементи, които стимулират работата на дихателната система. Особено ефикасни са при астма, синузит, запушен нос, хрема и кашлица.

Пясъкът ексфолира

Той се нагрява от слънцето и има способността да задържа топлината. Затова след 12 часа трудно се стъпва по него, но ходенето по малките песъчинки също е полезно. Те ексфолират кожата.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *