Защо се появяват брадавици по тялото?

Лекарите отдавна са отхвърлили широко разпространения мит за появата на брадавици поради контакт със земноводни. Доказано е, че те се причиняват от човешки папилома вирус. Понякога сами изчезват, а в някои случаи се разпространяват още повече. Това е пряко свързано със силата на имунитета.

Заразни ли са брадавиците?

Да. Брадавиците могат да се предават чрез директен контакт. Най-често – чрез ръкостискане. Също така, вирусът може да оцелее върху предмети за общо ползване в рамките на няколко часа: дръжки на врати, парапети, офис оборудване и др. Ако успее да попадне върху кожата на човек, той се опитва да проникне в дермата, колкото е възможно по-надълбоко…

Вярно ли е, че най-често брадавиците се появяват при децата?

Не, не е така. Това е повече стереотип. Вирусът се среща и при възрастни. Сега всички посещават кафенета, фитнес клубове и паркове. Ето защо, да се каже, че по-често се появяват при децата, е погрешно. По правило, това се дължи главно на отслабената имунна система. Брадавицата не се прикрепва към всеки човек. Фактът, че не сте се заразили, показва, че имате добър имунитет на кожата. И дори при контакт с този вирус, няма проблем.

Брадавиците могат да се появят и при домакини, занимаващи се с пране, почистване, което може да доведе до микротравми на ръцете, както и при хора с прекомерно изпотяване – те са най-уязвими към инфектиране с този вид вирус. Нещо повече, според специалистите през последните години центровете по дерматология по-често започват да се посещават от по-възрастни хора, което не е било наблюдавано преди това.

Възможно ли е да се предотврати появата им?

Не. В този случай не можем да говорим за профилактика. Брадавиците могат да се появят внезапно и по различни причини. Никой обаче не отрича значението на личната хигиена. След като посетите обществени места, трябва внимателно да си измиете ръцете, да използвате само вашите хигиенни продукти и да дезинфекцирате дори леки рани.

Брадавиците могат ли да се появят на фона на стрес?

Възможно е. Но тук причината най-вероятно отново е в отслабения имунитет и механизмите на неговата защита. Ако по време на депресия в организма проникне вирус, малко вероятно е човек да успее да се справи с всички проблеми наведнъж. Тогава организмът не се справя добре не само с папилома вирусите, но и с всички останали вируси. Имунитетът няма време да се бори с инфекцията. Но това по никакъв начин не предполага, че по време на депресия може да се появят много брадавици. Появата на брадавици в този случай е само признак за лошата работа на имунната система.

Как да се справим с тях?

Има много начини: от най-често срещаните – отстраняване с пресен сок от билката змийско мляко – до изгаряне с лазер. Условно може да ги разделим на физически и химически. Последните включват течности като например сокът от змийско мляко, с който брадавиците могат да бъдат отстранени много внимателно у дома.

Към физическите методи дерматолозите обикновено включват медицински интервенции. Брадавиците могат да се отстранят с течен азот (замразяване), лазерен лъч, електрокоагулатор, радиовълнов метод. Механизмът им е почти един и същ: изгаряне с висока температура или определен вид излъчване.

Може ли брадавицата да се появи отново?

Да. Не винаги е достатъчна само една процедура за окончателното й отстраняване. Ако по тялото има повече от една брадавица, в този случай дерматолозите работят заедно с имунолози, които в началото провеждат имунологични изследвания, въз основа на които предписват антивирусно лечение, а дерматолозите в това време започват да отстраняват брадавиците.

Кои от процедурите са повече или по-малко безболезнени?

Няма абсолютно безболезнени процедури. Все пак има механично въздействие върху кожната тъкан. Ето защо, преди отстраняването им лекарите анализират по кой начин е най-добре да ги премахнат. Някои предпочитат да изтърпят инжекцията с обезболяващо, след което брадавицата се изгаря с лазер, на други им е по-лесно да изтърпят отстраняването им с течен азот. Всичко е много индивидуално.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *