Топ теми

Защо сусамовият тахан е толкова полезен

Сусамовият тахан представлява паста, приготвена от смлени сусамови семена. Сусамовите семена осигуряват доста хранителни вещества, но тялото е трудно да ги абсорбира поради твърдата им външна обвивка.

30 грама сусамови семена съдържат три пъти повече желязо от 30 грама говежди черен дроб, който е известен като храна с високо съдържание на желязо. Сусамовите семена съдържат и повече фитостероли, отколкото всички други ядки и семена, които са важни за понижаване на холестерола и имат противоракови ефекти.

Консумирането на сусамови семена под формата на сусамов тахан позволява на тялото по-добре да абсорбира хранителните вещества, които те осигуряват Той е изключително универсален хранителен продукт и успешно може да се използва при приготвяне, както на сладки, така и на солени ястия. Още по-хубавото е, че е извънредно богат на важни витамини и минерали!

Известни са два основни вида тахан: от белени и небелени семена. Небеленият е по-добър избор, тъй като е приготвен от цялото сусамово семе, като хранителната му стойност остава непокътната. Сусамовитя тахан, приготвен от белени семена е загубил част от хранителните си вещества.

Сусамовият тахан е полезен за здравето, защото:

богат е на минерали като фосфор, лецитин, магнезий, калий и желязо;
добър източник е на метионин, който подпомага детоксикацията на черния дроб;
един от най-добрите източници на калций;
притежава високо съдържание на витамин Е и витамини В1, В2, В3, В5 и В15;
помага за насърчаване на здравословния растеж на клетките;
предотвратява анемията;
допринася за здрава кожа и оптимален мускулен тонус;
съдържа 20% чист протеин, което го прави по-богат източник на протеини, отколкото повечето ядки;
високото съдържание на алкални минерали го прави лесносмилаема храна, а това е чудесно за подпомагане на загубата на тегло;
има високо съдържание на ненаситени („добри“) мазнини

Как влия върху здравето сусамовият тахан?

Осигурява редица важни хранителни вещества

Съгласно USDA National Nutrient Database, 2 супени лъжици сусамов тахан от печени сусамови семена съдържа 178 калории, 16 грама мазнини, 6 грама въглехидрати (3 грама фибри и 0 грама захар) и 5 грама протеин. Същото количество от (2 супени лъжици) осигурява 30% от ежедневните нужди от тиамин, 24% от тези на магнезий, 22% от фосфора, 14% от желязото и 12% от калция.

Източник на витамин В1 . Сусамовият тахан съдържа добра комбинация от витамини от вида B и най-вече тиамин (витамин В1). Повечето хора успяват да задоволят потребностите си от витамини от група B само чрез храната, тъй като те се усвояват добре от тялото и са в достатъчни количества в обикновени храни като хляб и зърнени храни. Независимо от това, тялото ни се нуждае от тиамин, за да метаболизира мазнините и протеините и да помогне за превръщането на въглехидратите в глюкоза, която тялото използва за производството на енергия.

Източник на желязо. Може да бъде доста трудно да си набавите необходимите количества желязо само чрез храна, особено ако не ядете месо. Желязото е необходим в диетата, тъй като играе важна роля в производството на червени кръвни клетки, които пренасят кислород до всички клетки в тялото. Нуждата от желязо при жените е още по-голяма, тъй като чрез менструацията те губят кръв и тялото постоянно се нуждае от желязо, за да възстанови тези червени кръвни клетки. Една порция сусамов тахан съдържа приблизително същото количество желязо като парче червено месо от 100 грама. Това е страхотен факт за вегетарианците и веганите, които се нуждаят от неживотински източници на желязо.

Източник на мед . Един от особено важните минерали, съдържащи се в сусамовия тахан е микроелементът мед, който е добре известен със своята способност да облекчава болката и да намалява подуването. Действа противовъзпалително, което е особено ефективно за облекчение на симптомите на ревматоиден артрит. Също така, спомага за разширяването на дихателните пътища при пациенти с астма. Ензимите на имунната система също така се нуждаят от мед, за да проявят антиоксидантните си свойства.

Тази вкусна паста е богата още на магнезий, фосфор и манган. Астматичните пациенти могат да се възползват от сусамов тахан, тъй като високите нива магнезий помагат за облекчаване на симптомите при астма.

Таханът е богат на омега-3 и омега-6 мастни киселини. Въпреки че съдържанието на мазнини в сусамовите семена е високо, 90% от тях всъщност са „добри“ мазнини. Една супена лъжица сусамов тахан съдържа 85 калории, а 65 от тях, са съществени мазнини.

Сусамовият тахан съдържа и фитонутриенти, които предотвратяват увреждането на черния дроб, причинено от окисление.

Една супена лъжица сусамов тахан, осигурява 1 грам диетични фибри, 3 грама протеин, както и 9-12% от препоръчителния дневен прием на желязо, селен и цинк.

Това богатство на основни витамини и други хранителни вещества прави сусамовият тахан изключително полезна за здравето храна.

Подсилва мозъчната дейност

Мастните киселини, съдържащи се в сусамовия тахан са отговорни за стимулиращия ефект върху развитието на нервните тъкани в организма, което от своя страна спомага за подобряване на здравето на мозъка. Омега-3 мастните киселини помагат за подобряване на мисленето и паметта, а манганът подобрява нервните и мозъчните функции. Те също така имат важна роля в забавяне развитието на болест на Алцхаймер.

Подобрява сърдечното здраве

 Според изследвания, омега-3 мастни киселини, не само понижават нивата на холестерола в организма, но също така, помагат при лечението на сърдечно-съдови заболявания, свързани с възпаление. Въпреки че всяка чаена лъжичка съдържа 8 грама мазнини, 80 процента от тях са ненаситени, което няма никакъв неблагоприятен ефект върху здравето на сърцето. Точното количество омега-3 мастни киселини не може да се изчисли, но се предполага, че 4 супени лъжици сусамов тахан или 30 грама сусамово семе съдържат около 0,1 грама омега-3 мастна киселина. Това представлява между 6 и 9% от препоръчителният дневен прием.

Сусамовият тахан е с високо съдържание на мононенаситени и полиненаситени мазнини. Изследванията показват, че консумирането на тези видове мазнини може да намали нивата на холестерола, както и да намали риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Сусамените семена съдържат уникални линани сесамин и сусамол, за които е доказано, че намаляват холестерола.

Калцият и магнезият в сусамовия тахан също допринасят за намаляване на кръвното налягане по естествен път.

Естествен имуностимулатор

Сусамовият тахан съдържа четири особено важни хранителни вещества – желязо, селен, цинк и мед. Те осигуряват стабилна подкрепа за имунната система. Желязото и медта са включени в структурата на ензимите, които осигуряват подкрепа на имунната система и също така, са нужни в процеса на производство на бели кръвни клетки. Цинкът подпомага развитието и способността на белите кръвни клетки да неутрализират микробите. Селенът подпомага ензимната функция, включително синтеза на антиоксиданти и антитела, както и за ефикасното функциониране на имунната система.

Превенция на рак

Лигнаните – химични съединения, намиращи се в определени растения, имат структура, която силно наподобява тази на естествения естроген. Сесаминовите и сесамолови лигнани в сусамовия тахан са способни да се свързват с естрогенните рецептори и да намалят риска от ракови заболявания, свързани с хормоните.

Заздравява костите

Ако избягвате консумацията на млечни продукти, твърде вероятно е калцият в диетата Ви да бъде недостатъчен за задоволяване на нуждите на организма. Една порция сусамов тахан осигурява 4% от дневните нужди от калций, което е два пъти повече от порция фъстъчено масло. Калцият и фосфорът (друг минерал, който се намира в сусамовия тахан), помагат за изграждането на костеното вещество и оптимизират костната плътност.

Високото съдържание на магнезий в сусамовия тахан е допринася за поддържане на здрави кости, тъй като адекватният прием на магнезий е свързан с по-голяма костна плътност и намаляване на риска от остеопороза при жени в менопауза.

Помага за отслабване

Една порция сусамов тахан е наситена с фибри – само две супени лъжици осигуряват 4 грама фибри. Придържането към диета с високо съдържание на фибри допринася за подобряване на храносмилането и редуциране на теглото. Освен това, осигурява редовна функция на стомашно-чревния тракт, понижава холестерола и контролира нивата на кръвната захар. Има и превантивно действие срещу рак на дебелото черво.

Не съдържа вредни съставки

Проверете съдържанието на хранителните вещества на етикета на сусамовия тахан и най-вероятно ще видите една съставка – сусамови семена. В зависимост от конкретната марка, може да има и малко сол, но количеството на солта не е достатъчно, за да се притеснявате – в повечето единични порции се съдържат само 50 mg. Сусамовият тахан няма добавени захари, консерванти или химикали, които да ви попречат да го консумирате директно от буркана. Просто не яжте целия буркан на едно хранене, тъй като по същество е калорична храна, с около 200 калории на 2 супени лъжици. Затова, количеството на порцията е важна!

loading...


Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *