Защо усещаме как падаме в съня си

Случвали ли ви се е да се събуждате рязко посред нощ, да скачате уплашено от леглото, защото ви се струва, че сте падате в бездна. Усещате нещо като сътресение и не разбирате какво се случва. Ако това ви изглежда познато, не се тревожете, вие просто сте изпитвали това, което учените наричат хипнагогия. Хипнагогията и усещането за падане Когато заспиваме, съзнанието ни напуска тялото, а мозъкът ни превключва от режим „работа“ към режим „сън“.

През този преход от будно състояние към сън, усещаме нервни движения, все едно нещо рязко ни е стреснало и скачаме внезапно. Свързани са с треперене, а понякога и с хълцане. По време на това състояние имаме чувстваме, че падаме в съня си. Каква е причината за това усещане

Все още  не е ясно какво точно води до това усещане, но според учените има някои основни причини:

– физическа активност: ако правите физически упражнения преди лягане, със сигурност вероятността да изпитвате подобни нервни спазми се увеличава;

– стрес и безпокойство: ако си лягате, но се безпокоите силно за нещо, мозъкът ви продължава да работи и изпраща сигнал за опасност, дори и след като тялото заспи;

– кофеин и други стимуланти, безсъние. Съществува друга доста любопитна теория за причината на тези спазми. Според учени от Университета в Колорадо има голяма връзка между падането и човешката еволюция. Те смятат, че мозъкът ни реагира така, защото преди хиляди години, нашите предци са спели на високо. По този начин мозъкът ни предупреждава да не паднем.

Нервните движения не винаги ни събуждат

Интензивността на нервните движения е доста различна. Не винаги се събуждаме в паника и скачаме рязко. Понякога тези движения са меки и не прекратяват съня ни. Ако не спим сами, партньорът ни може да забележи движението ни като ритане или мятане на ръце. В други случаи мускулните контракции не само ни събуждат, но водят до състояние подобно на шок за няколко секунди.

На някои хора дори им се струва, че все едно някой ги бута от леглото. Това усещане се засилва, ако сънуваме, че падаме от сграда или друго високо място. Кога да посетим лекар Добрата новина е, че това не е психическо разстройство, нито причинява сериозни проблеми. Дори не е голям проблем. Според проучвания между 60-70% от хората страдат от подобни нощни спазми без значение от възраст и пол. Не е необходимо да ходите на лекар, ако това ви се случва.

Ако, обаче редовно страдате от тези нервни спазми, скачате уплашено насън и не може да се наспите, най-добре отидете на лекар. Не е необходимо да ходите на лекар, ако това ви се случва. Ако, обаче често страдате от тези нервни спазми, скачате уплашено насън и не може да се наспите, най-добре отидете на лекар.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *