За какво се карат младите семейства

Много двойки, които са отскоро заедно, сключват бързо брак и се в пускат в същинско предизвикателство. През първите няколко месеца те още са под еуфорията от сватбата и романтиката, но конфликтите бързо ги настигат.

За какво се карат най-често младите семейства? Няма еднозначен отговор на този въпрос, но според семейните терапевти, различията между двамата винаги си казват думата, пише tialoto.bg. Дали хигиената на единия, прекалената пестеливост или разточителство на другия, желанието за повече лично пространство, са основните неща, които причиняват конфликт между мъжа и жената.Вижте четири основни конфликта, които имат семействата/ двойките през първата една година от техния брак/съвместно съжителство:

1. „Имам нужда от лично пространство“

Докато излизате по срещи, вие все още не сте отдадени на 100% на другия. Прекарвате известно време заедно, хубаво ви е, но освен с него/нея, се срещате с приятели, близки, правите онова, което ви харесва. Докато при брака е различно – половинката и децата, ако има такива, винаги трябва да са на първо място. След като се обвържете по този начин, приоритетите започват да се пренареждат. В един момент мъжът или жената не издържа на темпото и се връща с носталгия към миналото, когато е имал/а повече лично пространство.

Според експертите, в началото, до една година от брака, двамата все още се напасват и свободата им липсва. Те още не могат да свикнат с мисълта и отговорността за семейството. Ако любимият ви човек пожелае да играе футбол или излезе сам с приятели, не се чувствайте отхвърлени, а приемете, че има нужда да смени поне за малко обстановката.

2. „Кой ще почисти?“

Един от основните проблеми, с които се сблъскват младоженците, е да намерят начин да разделят домашните задължения по начин, който ще удовлетворява и двамата. Отдавна минаха годините, когато мъжете са натоварени с изкарването на прехраната, а жените отговарят за гледането на децата и домакинската работа. Ако двамата не са живели заедно дълго време, след сватбата започват да се карат все по-често кой ще почисти основно или ще събере приборите и ще ги измие. Неведнъж поради тази причина съпрузи не си говорят. Всичко трябва да се раздели поравно, за да няма негодувание и разочарование от едната страна.

3. „Как да организираме почивката си?“

Всеки знае, че е най-добре да отидеш на почивка без чужди хора, за да си изкараш по-добре и да не се занимаваш с претенции. Но какво се случва, когато вие искате да отидете на родното Черноморие, а жена ви държи да се припичате в Гърция? Има много изходи в тази ситуация, но трудно бихме определили най-правилния. Например при един от вариантите мъжът или жената ще запази почивка на своя глава и ще постави половинката си пред свършен факт. Това не е правилно, тъй като всеки един в семейството трябва да има възможност да избира.За да избегнете конфронтации, най-добре се допитвайте един друг и изберете компромисен вариант, който да устройва до някаква степен претенциите както на единия, така и на другия.

4. „Ти не можеш да се справяш със сметките!“

Случвало ли ви се е да вземете заплатата, да минете през мола и на излизане да останете с малко пари. Няма нищо по-хубаво от релаксиращ шопинг по магазините, но когато имате семейство, това може да доведе до противоречие между съпрузите. Най-често единият винаги мисли за разходите, докато другият е „с широки пръсти“ и трудно спестява. Трупането на дългове или липсата на финанси е една от причините много семейства да се разпадат.Ако не искате да се карате с жена ви за това, че сте си позволили бутилка бира за мача, заедно си направете списък с разходите и при заплата винаги заделяйте за основните. Ходете по магазините само, когато наистина се нуждаете от нещо, а не правете непредвидени покупки.

5. „Криеш пари от мен“

Друг проблем, свързан с парите е, че в някои случаи единият се опитва да скрие някаква сума от другия или да си купи нещо без това да бъде обсъдено на „семейния съвет“. Бракът трябва да се гради на взаимно доверие. Никога не лъжете каква заплата взимате и не пазарувайте по-големи неща преди да го съгласувате с мъжа/жена си. Понякога другият може да се почувства излъган поради вашата постъпка, от което да произлязат други негативни последствия за връзката.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *