За най-малките ученици: Портфолио, вместо бележник

Вместо бележник, учениците ще имат лично портфолио. В него ще се проследяват напредъкът и постиженията на всяко дете, както и усилията, които полага в часовете.

Промяната ще влезе в сила от следващата учебна година и ще засегне около 11 000 ученици от 1-ви до 4-ти клас, които не получават познатите ни количествени оценки от 2 до 6. Според експерти обаче е необходимо знанията и уменията на децата да бъдат документирани.

Учителите, които от години прилагат този метод, твърдят, че така децата имат стимул да са по-внимателни и да работят по-добре, предава Нова телевизия.

„На първо място е старанието на ученика да направи нещо хубаво и да го покаже на всички свои близки. На второ място е конкуренцията и съревнованието. И не на последно място – за учителя и родителя – поглед към постепенното успешно развитие на учениците”, коментира Елена Паламаркова, преподавател в столичното 119-о СУ „Акад. Михаил Арнаудов”. 

Портфолиото ще е индивидуална папка с учебни материали, показващи не само реалните знания на ученика, но и усилията, които той е положил, за да стигне до тях, твърдят от просветното ведомство.

„На практика може да се съдържа всичко – списък от книги, които е прочел ученикът, контролни работи, определени задачи, които показват неговото нетрадиционно мислене и развитие”, поясни експертът от ведомството Рени Рангелова.

Портфолиото трябва да даде и допълнителна информация за ученика – като таланти и интереси или наличие на специални образователни потребности.

Със съдържанието на портфолиото ще се запознават и учителите от горен курс, които поемат децата след завършване на 4-ти клас.

За създаването на индивидуални папки за децата се предвиждат общо 350 000 лева.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *