За сър Алекс Фъргюсън всичко започна от Дупница

Ако ви дадат един бял лист и ви накарат да наредите списък с легендарните треньори във футбола, неговото ще е някъде най-горе.

Сър Алекс Фъргюсън превърна „Манчестър Юнайтед“ в машина за титли и победи, като остана начело на гранда цели 27 години. 13 титли, две купи на шампионите на Европа, безброй трофеи и паметни мачове.

Но историята на този пенсионер по желание и футболен магистър по призвание, има и българска жилка.

О, не – не говорим за Димитър Бербатов и взаимоотношенията им по времето на нападателя в „Юнайтед“.

Сър Алекс, далеч преди да е сър, трупа репутация и умения да печели като мениджър на шотландския „Абърдийн“. Появява се там през 1978 г. и преобръща футбола в страната, където командват „Селтик“ и „Рейнджърс“.

Печели 3 титли и 4 купи в Шотландия за 8 години, вдига и КНК в Европа.

Та, за мачовете в евротурнирите. Фъргюсън дебютира в тях като наставник през 1978-а, когато неговият „Абърдийн“ се пада в първия кръг на турнира за Купата на носителите на купи с българския „Марек“, пише Дир.бг.

В Дупница, която тогава се зове Станке Димитров, изобщо не се играе лесно. Отборът е победил ЦСКА на финала за купата у нас и е получил право да участва в КНК. Сезон по-рано е участвал за УЕФА и е победил с 2:0 „Байерн“ на Брайтнер, Румениге и останалите суперзвезди. Паднал е трудно 0:3 в Мюнхен, за да бъде предотвратена най-голямата сензация в историята на баварците.

Идва и 13 септември 1978-а, когато в първия рунд от КНК „Абърдийн“ се пада с българския съперник. Европейски дебют на Фъргюсън.

„Гостуването беше истински кошмар. Високите 6 фута близнаци Петрови направо разпиляха отбраната на Абърдийн. Някой счупи крака на Уили Гарнър…“, пише Йън Пол, пратеник на вестник „Глазгоу Хералд“.

Алекс Фъргюсън е бесен.

На реванша на стадион „Питодри“ Фърги слага в съблекалнята на „Марек“ екипа на жертвата от „Бончук“ Уили Гарнър, за да накара българите да се срамуват. Домакините се развихрят –  3:0 и „Абърдийн“ отива напред.

В програмката за мача на Острова името на българския отбор е изписано „Марек Димитров“.

33 години по-късно при едно гостуване на българските медии на базата на „Манчестър Юнайтед“ в Карингтън (край Манчестър), Фъргюсън получи от български журналисти изрезка от вестник „Народен спорт“ след паметния му дебют в Европа, поставен в рамка.

Заглавието е: „Запознанство по шотландски“.

Сър Алекс се позасмя, поинтересува се какво са писали вестниците, сети за мача с подробности.

В Дупница, тогава Станке Димитров, никой от онова поколение никога няма да го забрави.

loading...


 

 

 

 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *