За 4 часа областната управа в Кюстендил разпореди поголовно клане на всички домашни прасета и след това отмени заповедта

Областната управа в Кюстендил за 4 часа издаде две противоречиви заповеди – до 26 август да се изколят всички свине в областта в „задните дворове“, а след това я отмени.

Вчера в 9 ч. всички селски кметове от община Дупница бяха при кмета на общината Методи Чимев с готови списъци на собствениците, които отглеждат свине по дворовете.

В Кюстендилска област все още не е съобщено официално за огнище на африканска чума по прасетата. Най-близо до Дупница има чума в община Самоков, но градът не попада в 20-км карантинна зона.

В 13 ч. вчера от екоотдела на общината започнаха да звънят на кметовете на селата в Дупнишко с призив: „Не карайте хората да си колят прасетата”. Заповедта се отлага за неопределено време“.

Репортер на „Струма“ научи, че областният управител на Кюстендилска област Виктор Янев е бил на среща с министър Танева и тя е наредила да се унищожат всички свине, за да не се разрасне чумата и в други райони на страната. Изненадващо заповедта е отменена 4 часа след като е обявена за изпълнение.

В дупнишкото село Джерман са регистрирани 50 свине в задните дворове. Селото наброява 1450 души. В другото голямо село в общината – с. Бистрица, са регистрирани 25 свине, 2 от които майки.

Ветеринарят Първан Дангов коментира: „Преди години в големите села се отглеждаха по 500-600 прасета. Във всеки двор имаше по 1-2. Сега по селата много малко хора отглеждат свине. Фуражите поскъпнаха. Хората живеят по градовете и в чужбина. Възрастните ги няма вече, те пълнеха буркани с месо за децата си в града”, припомни Дангов . 

ЙОРДАНКА ПОПОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *